10 iulie 2019

Costul înlocuirii Corinei Creţu în funcţia de comisar european. Juncker a încercat evitarea costurilor

Bianca Pavaluca

Statele membre ale Uniunii Europene au respins luni o propunere iniţiată de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, privind lăsarea vacantă a posturilor comisarilor care au obţinut un loc în Parlamentul European, până la data de 1 noiembrie 2019, relatează publicaţia La Libre Belgique.

Sursă foto: Mediafax

Juncker a propus această variantă pentru evitarea costurilor adiţionale generate de înlocuirea Corinei Creţu şi a lui Andrus Ansip, cei doi comisari europeni care au decis să preia locul obţinut în Parlamentul European.

Înlocuirea unui comisar ar urma să se ridice la un cost de un milion de euro pentru contribuabilul european, având în vedere cheltuielile de instalare, personale şi pentru pensie.

Cinci dintre cei 28 de comisari europeni au fost aleşi membri în Parlamentul European: Corina Creţu (România), Frans Timmermans (Olanda), Andrus Ansip (Estonia), Valdis Dombrovskis (Lituania) şi Mariya Gabriel (Bulgaria).

Jean-Claude Juncker a propus la începutul lunii iunie să nu se efectueze înlocuirea comisarilor, a căror muncă ar fi urmat să fie preluată timp de patru luni de ceilalţi comisari europeni, având în vedere că mandatul Comisiei conduse de Juncker se va termina în data de 1 noiembrie.

„Niciun cetăţean nu ar înţelege de ce şefii Guvernelor insistă încă să înlocuiască comisarii”, a insistat Juncker.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a propus Comisiei Europene să îl numească pe Ioan Mircea Pascu în funcţia de comisar interimar, după demisia Corinei Creţu.