28 octombrie 2020

Corvetele româneşti ar putea fi dotate cu sistemul de apărare apropiată RAPIDFire

Florin Jipa

Navele franceze urmează să fie dotate cu sistemul de tragere rapidă RAPIDFire, dezvoltat de consorţiul format de Thales şi Nexter, conform unui anunţ al Direcţiei Generale de Armament din Franţa (DGA).

Sursă foto: Thales

Acest nou sistem de apărare apropiată, inovator şi versatil, va oferi navelor o capacitate de apărare împotriva ameninţărilor aeriene şi de suprafaţă moderne, se mai arată în comunicare. 

Herve Dammann, vice-preşedinte pentru Europa al companiei Thales, a declarat, pe 10 septembrie, pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, că soluţiile Thales pentru sisteme de armament, senzori şi electronice au fost în componenţa tuturor corvetelor oferite României de Naval, Fincantieri şi Damen.

România are un contract cu Asocierea Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa pentru patru corvete şi modernizarea a două fregate, urmând să fie echipate cu sisteme moderne de armament oferite de MBDA şi Thales, fiind o şansă mare ca RAPIDFire să fie şi pe navele noastre.

RAPIDFire este un sistem artileristic de mare precizie graţie unui sistem optronic de conducere a focului integrat pe turelă, algoritmilor avansaţi, tunului puternic şi a sistemului automat de încărcare a muniţiei, care oferă eficienţă sporită pentru operator. Include noul tun de 40mm dezvoltat de CTAI, subsidiara internaţională a Nexter Systems şi BAE Systems. Sistemul este compatibil cu întreaga gamă de muniţie dezvoltată pentru programele forţelor terestre şi este optimizat pentru utilizarea noilor tipuri de muniţie, precum proiectilul Anti Aerial Airburst (A3B).

Interviu Herve Dammann, vice-preşedinte Thales: Compania noastră a avut soluţii tehnice la toate tipurile de corvete oferite României de Naval, Fincantieri şi Damen. În domeniul achiziţiilor, orice ţară din Europa ar trebui să găsească un echilibru între America, care va rămâne un partener puternic, şi industria europeană