02 aprilie 2024

Corveta multirol din clasa Sa’ar 6 a Israelului, aflată în portul Eilat, a fost vizată de o dronă lansată din Irak. Deşi nu a fost lovită, atacul marchează o schimbare în conflictul din Orientul Mijlociu

Andreea Soare

Sursă foto: X/ Clash Report

Una dintre cele mai avansate corvete ale Israelului, din clasa Sa’ar 6, a fost foarte aproape de a fi lovită de o dronă cu rază lungă de acţiune, lansată, ieri, din Irak. Nava se afla în portul din Eilat, în Golful Aqaba, când a fost vizată de drona miliţiei irakiene. Corveta nu a fost lovită, însă depozitul în care se afla a suferit mai multe pagube materiale. Acest atac a dus la un răspuns din partea israelienilor, care au lovit o clădire din apropierea ambasadei Iranului din Damasc, Siria, lovitură în urma căreia au murit mai multe persoane, printre care şi un comandant iranian şi mai mulţi diplomaţi.  Toate aceste atacuri indică o intensificare a conflictului din regiune, scrie War Zone.

În imaginile care au început să circule pe reţelele sociale, după atacul din Eilat, se pot observa pagubele suferite de clădirea în care se afla corveta din clasa Sa’ar 6 şi o altă corvetă, din clasa Saar 4.5, aflată şi ea în acelaşi port. Din imagini, se poate observa că nava din clasa Sa’ar 6 era ţinta atacului.

Vizarea celei mai avansate nave a Israelului indică o intensificare a conflictului şi o schimbare în abordarea inamicilor Israelului.

 

Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al forţelor israeliene de apărare, chiar a declarat că „este un incident foarte serios”, vorbind despre ce s-a întâmplat în Eilat. Acesta a spus că drona care a vizat portul era de producţie iraniană şi că atacul a fost ordonat de Iran.

Corvetele Sa’ar ale Israelului sunt, acum mai mult ca niciodată, extrem de importante pentru Marea Roşie, având în vedere că membrii houthi din Yemen au tot lansat atacuri cu rază lungă de acţiune asupra acestei mări.

 Cu toate acestea, până acum, atacurile membrilor houthi au zburat fie peste Marea Roşie, fie în apropiere de aceasta, vizând ţinte din nord, care nu au fost atinse, de cele mai multe ori, mai ales că navele militare americane au fost în zonă pentru a le respinge. Acum, însă, aceste nave ale SUA s-au îndreptat spre sud, spre Bab el Mandeb, de aceea încă nu se ştie care mai este capacitatea lor de respingere a atacurilor care se îndreaptă spre Israel din Marea Roşie.

Navele din clasa Sa’ar, în special Sa’ar 5 şi 6, sunt foarte capabile şi pot chiar disloca sistemul Iron Dome pe mare. Acestea oferă şi informaţii sistemelor de apărare aeriene integrate ale Israelului. Faptul că drona miliţiei irakiene a ajuns până la ţintă este destul de îngrijorător, mai scrie War Zone, mai ales că aceasta a fost lansată din Irak, acest lucru oferind o direcţie de atac importantă.

 Distanţa dintre graniţa de sud-vest a Irakului şi Eilat este de peste 480 de km. Pentru a ajunge la ţintă, drona a trebuit să zboare şi deasupra Iordaniei şi Arabiei Saudite.

Încă nu se ştie tipul dronei folosite în atacul din Eilat, însă miliţiile irakiene sunt ajutate de Iran, care poate să le livreze tot felul de echipamente militare, inclusiv rachete balistice.  Aceeaşi miliţie irakiană a atacat, în mod repetat în ultima perioadă, ţinte americane din Irak şi Siria.