19 martie 2020

Coronavirus în Siria, de unde ar putea veni noi refugiaţi

Mircea Mocanu

S-ar putea spune că problema Coronavirusului în Orientul Mijlociu nu prezintă interes pentru noi, din cauza distanţei şi interconexiunilor reduse cu această regiune. Dar China este şi mai departe, iar de acolo nu vin refugiaţi către Europa, pe când din Siria…

Sursă foto: ProfiMedia

Iranul a re-exportat în Orientul Mijlociu Coronavirus „Made in China”

Deşi Orientul Mijlociu, ocupat îndeobşte cu lucruri serioase, precum războaiele, ar sugera că este o regiune mai puţin predispusă infecţiilor gripale, noul Coronavirus a ajuns, însă, şi în ţările arabe. Informaţiile disponibile în prezent arată că Iranul este sursa celor mai multe cazuri de Covid 19 înregistrate în lumea arabă, mai ales pentru Irak, Siria şi Liban. Iranul se situează în centrul zonei de infestare, iar militarii iranieni aflaţi în misiuni externe în regiune sunt suspectaţi că ar fi cauzat răspândirea SARS CoV 2, în special în Siria, unde au efectuat numeroase rotaţii operaţionale. De asemenea, circulă informaţii potrivit cărora membri ai  Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice îşi fac drum în Liban, împreună cu familiile, pentru a fugi de Coronavirus şi pentru tratament. În afară de misiunile militare, mulţi iranieni efectuează turism religios în Orientul Mijlociu, mai ales la Mecca şi la locurile sfinte şiite din Irak şi Siria.

Situaţia din Iran a fost abordată în alt articol MAS, dar iată că ţările arabe din apropiere nu sunt, nici ele, scutite de acest flagel, iar media şi reţelele de socializare arabe difuzează imagini îngrijorătoare. Cu situaţii dramatice. Guvernele acestor ţări utilizează trei modalităţi de abordare a problemei:

  1. abordare fermă şi responsabilă: Arabia Saudită şi-a închis graniţele şi a suspendat zborurile din Liban, Egipt, Algeria şi Irak, precum şi din ţări mai îndepărate, cum sunt Italia, Coreea de Sud şi China. Pentru prima dată, regimul de la Riyadh a închis locurile sfinte de la Mecca, deşi pelerinajul ceremonial Hadj va avea loc în luna august. Pe această cale va păşi, se pare, şi Irakul, unde sunt infestaţi zeci de membri ai parlamentului şi care va închide, probabil, frontiera cu Iranul;
  2. ignorare a problemei: autorităţile de la Cairo insistă că toate cazurile înregistrate în Egipt sunt cazuri de gripă obişnuită, chiar dacă persoane infestate au venit din Europa, iar ministrul egiptean al sănătăţii a călătorit în China pentru documentare. De asemenea, Libanul încă menţine zborurile comerciale spre şi dinspre Iran;
  3. cenzură şi negarea realităţii: mai multe state arabe adoptă această abordare, între care Iordania şi Siria, deşi se pare că Siria a exportat deja virusul şi în Pakistan, care avea 24 de cazuri, la 12 martie. Opt cazuri înregistrate în provincia sud-estică Sindh a Pakistanului sunt persoane care veneau de la Doha, dar Qatarul era doar o escală după zboruri din Siria sau Irak. Pe de altă parte, virusul ar fi putut fi adus în Pakistan şi de către membrii brigăzii Zainebiyoun, miliţie pakistaneză finanţată de Iran, care luptă în Siria de partea forţelor lui Bashar al-Assad (potrivit Arab News, 50 de luptători pakistanezi au murit în raiduri ale forţelor Turciei în zona Idlib, la începutul acestei luni).

Situaţia din Siria favorizează răspândirea Covid 19

Guvernul de la Damasc nu recunoaşte niciun caz de Covid 19 în Siria, dar efectuează control împotriva noului Coronavirus la intrarea în ţară, de exemplu, la aeroporturi. De asemenea, grupul de activişti asociaţi în Syrian Observatory for Human Rights afirmă că s-au înregistrat în secret cazuri de Covid 19 în provinciile Damasc, Homs, Latakia şi Tartus, inclusiv un număr neprecizat de decese.

Dr. Zaher Sahloul, fondatorul organizaţiei mondiale de sprijin umanitar MedGlobal, susţine că în Siria ar putea exista 2400 de cazuri de Covid 19, cu 427 de morţi în zonele Damasc, Latakia şi Tartus, situaţie existent la 11 martie. De altfel, MedGlobal desfăşoară şi o campanie de strângere de fonduri pentru acţiuni umanitare în provincia Idlib. Zaher Sahloul este de părere că regimul Bashar al-Assad ascunde situaţia din Siria, pentru a evita pierderea sprijinului extern de care Damascul încă mai beneficiază. Situaţia epidemiologică din Siria ar putea degenera într-un dezastru, mai ales în nordvestul ţării, unde se găseşte baza politică allawită a regimului al-Assad, precum şi locul de maximă concentrare a operaţiilor militare.

Pericolul de răspândire majoră a noului Coronavirus este amplificat de faptul că Siria, cu focarul din nord-vestul ţării, este centrul unei activităţi militare intense, cu ramificaţii externe importante, inclusiv către Rusia. Chiar aşa s-a exprimat şi generalul Kenneth Franklin „Frank” McKenzie, care a declarat în Comisia pentru Forţe Armate a Senatului S.U.A.: „Iranul este în mijlocul unui teatru [de operaţii], aşa că posibilitatea lor de a transfera infecţia către alte ţări este foarte îngrijorătoare”. Acest pericol a fost exacerbat prin deciziile lui Bashar al-Assad, care a atacat inclusiv spitale în operaţiile desfăşurate cu sprijin militar rusesc. De altfel, dr. Sahloul a declarat pentru Washington Examiner: „De ce te-ai aştepta de la un guvern care bombardează spitale şi îşi ucide proprii săi medici să fie o sursă credibilă de protecţie în faţa acestei epidemii?”

Circa 3,5 milioane de locuitori trăiesc în zona Idlib, care este divizată în două din punct de vedere militar, dar încă se desfăşoară treceri peste linia de separaţie, chiar dacă populaţia evită, în principiu, deplasarea în zone de conflict. De aceea, riscul de infestare este foarte mare în provincia Idlib, mai ales în condiţiile presiunii militare, sociale şi de multe alte naturi. Fostul parlamentar turc Aykan Erdemir a subliniat faptul că „toţi trei, adică regimul sirian, forţele ruseşti şi forţele iraniene s-au dovedit complet indiferente faţă de astfel de crize umanitare”.  

În context, merită menţionată decizia conducerii ISIS, de a suspenda călătoriile „operatorilor” săi în Europa, în conformitate cu cerinţele Sharia. Este adevărat că Uniunea Europeană este închisă pentru străini, dar decizia este interesantă măcar pentru a înţelege atitudinea ISIS faţă de pandemie, în privinţa căreia organizaţia a emis şi îndrumări de comportament. Oricum, încă de la izbucnirea epidemiei în China, ISIS a anunţat că noul Coronavirus arată mania lui Allah faţă de chinezi, care torturează musulmani în nord-vestul ţării.

Un alt element de temporizare a impulsului de migrare poate fi Ramadanul, care, în acest an, va avea loc între 23 aprilie şi 23 mai, perioadă în care toţi musulmanii ar trebui să manifeste reţinere în tot ceea ce fac.

Concluzii îngrijorătoare

Situaţia din Siria este foarte complicată din două motive principale: ascunderea realităţii de către autorităţi şi starea de război cu participare externă, care presupune deplasări în ţările de provenienţă.

Un efect periculos al răspândirii exponenţiale a noului Coronavirus în Siria poate fi înregistrat în provincia Idlib, cât şi în restul ţării. În ambele cazuri, înainte de o eventuală carantinare sau izolare şi tratare eficientă a populaţiei, este posibilă generarea unui nou fenomen migraţionist format din sirieni infestaţi sau nu. Este posibil ca situaţia epidemiologică din Europa să constituie o frână pentru un nou val de migranţi din Siria, chiar înainte de blocarea intrării lor în Uniunea Europeană. Totuşi, destinaţia cea mai probabilă a eventualilor migranţi, care fug acum şi de Coronavirus, nu numai de război, rămâne tot Europa, pentru că statele arabe bogate nu îi primesc (la ce o fi bună Liga Arabă?). Pe de altă parte, speranţa emigranţilor este că, oricum, în Europa ar putea beneficia mai uşor de ajutoare, fie acestea financiare, fie medicale, mai mult decât în propria ţară. Iar dacă interesul de emigrare este întărit de disperare, prea puţine sunt piedicile care să stăvilească valul de migranţi. Măcar ştim sigur că teroriştii nu au voie în Europa, deci teama că printre imigranţi se pot strecura terorişti este îndepărtată.Există, totuşi, o selecţie…

Oricare ar fi cursul de acţiune pe care ni-l rezervă viitorul apropiat, este clar că efortul de stăvilire a imigraţiei din Siria nu poate fi abandonat în condiţiile în care întreaga Europă este în stare de urgenţă împotriva flagelului numit Covid 19, iar priorităţile sunt medicale şi economice.

Şi mai este ceva: mulţi sirieni au dublă cetăţenie: siriană şi… română, sau familie mixtă.