11 iulie 2018

CORESPONDENŢĂ MAS din Bruxelles: NATO pare să se fi organizat pentru contracararea preşedintelui Trump/ Conferinţa “NATO Engages-The Brussels Summit Dialogue”, prologul summit-ului la nivel înalt

Gheorghe Tibil

Sursă foto: Mediafax

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, premierul canadian Justin Trudeau, miniştri ai Apărării şi de Externe din statele membre ale NATO au participat miercuri la conferinţa “NATO Engages- The Brussels Summit Dialogue”, care s-a desfăşurat în marja summit-ului NATO de la Bruxelles.

Evenimentul a fost organizat de Atlantic Council, The German Marshall Fund şi Conferinţa pentru Securitate de la Munchen.

Secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller a fost întrebată, în contextul conferinţei, cum se poate ieşi din “capcana” de a vorbi doar despre preşedintele Donald Trump şi despre alocarea de statele membre a doi la sută din bugetele naţionale pentru Apărare.

Gottemoeller, “numărul doi” al NATO, a răspuns că este nevoie de o focalizare autentică pe adaptarea NATO la provocările majore actuale, pe instituţiile şi misiunile alianţei şi că este necesar să evităm tendinţa “vârstnicilor” de a rămâne blocaţi într-un singur subiect.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen i-a cerut preşedintelui Trump , ca “om de afaceri” să se uite “nu doar la bilanţul contabil, ci şi la rezultatele NATO ...adică la contribuţiile la capabilităţi şi operaţii.

Pe de altă parte, au fost aduse acuzaţii Germaniei, ca fiind prea favorabilă Rusiei.

Ministrul turc de externe a replicat dur la reproşurile privind achiziţionarea sistemelor S-400, invocând lipsa de cooperare a Aliaţilor la nevoile Turciei (un apropo la retragerea sistemelor Patriot germane).

Niciu oficial român nu a fost prezent la eveniment. Singurul român care a participat la reuniune a fost diplomatul Sorin Ducaru, fost asistent al secretarului general al NATO, în calitatea sa de Senior fellow la Hudson Institute.

Atmosfera primei zile a summit-ului arată că Alianţa pare să se fi organizat pentru a-l contracara pe preşedintele american Trump , prin acţiuni pro-active nu doar ale sale, ci şi ale Uniunii Europene, în scopul securizării organizaţiei şi împotriva dinamitării securităţii europene.

(Corespondenţă din Bruxelles, de la George Tibil)