29 aprilie 2018

Coreea de Sud: Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, s-a declarat dispus să discute "în orice moment" cu Japonia

Mircea Olteanu

Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, i-a spus preşedintelui sud-coreean Moon Jae-In că este dispus "în orice moment" să discute cu Japonia, a comunicat Administraţia prezidenţială de la Seul, potrivit site-ului postului France 24.

Sursă foto: Mediafax

Înaintea summitului inter-coreean, premierul nipon Shinzo Abe a informat Seulul că doreşte să poarte discuţii directe cu Phenianul, mesaj pe care Moon Jae-In l-a transmis liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei de la Seul.

"Kim a spus că (regimul din Coreea de) Nord este dispus să discute cu Japonia în orice moment", a declarat oficialul sud-coreean, care a precizat că Moon l-a informat pe Abe despre summit în cursul unei conversaţii telefonice ca a avut loc duminică.

Preşedintele sud-coreean s-a declarat dispus să medieze o întrevedere între liderii Coreei de Nord şi Japoniei.

Premierul nipon a salutat precaut summitul inter-coreean, însă a îndemnat Phenianul să realizeze "acţiuni concrete" în ceea ce priveşte denuclearizarea.

Shinzo Abe i-a mulţumit preşedintelui sud-coreean pentru că în cursul summitului cu Kim Jong-Un a abordat şi problema situaţiei cetăţenilor japonezi răpiţi în urmă cu mai multe decenii de Coreea de Nord.

Japonia consideră că 17 cetăţeni au fost răpiţi în anii '70-'80 de Coreea de Nord. Cinci dintre aceştia s-au întors în Japonia în anul 2002.