29 iulie 2019

Coreea de Sud îi va repatria pe membrii echipajului unei ambarcaţiuni nord-coreene de pescuit

Mircea Olteanu

Autorităţile de la Seul au anunţat luni că îi vor repatria, la cererea lor, pe toţi cei trei membri ai echipajului unei ambarcaţiuni nord-coreene de pescuit care a pătruns ilegal în apele teritoriale sud-coreene în cursul weekendului, informează agenţia de ştiri Yonhap.

Sursă foto: Mediafax

În noaptea de sâmbătă spre duminică, o ambarcaţiune de pescuit a traversat ilegal frontiera maritimă între cele două Corei şi a fost remorcată în portul sud-coreean Yangyang.

La bordul ambarcaţiunii din lemn erau trei nord-coreeni, inclusiv unul care purta o uniformă militară, astfel că autorităţile sud-coreene au remorcat nava suspectând că este una militară. Nu este însă clar dacă bărbatul este membru activ al forţelor armate din Coreea de Nord

Cu ocazia interogării lor, toţi cei trei nord-coreeni şi-au exprimat dorinţa de a reveni în ţara lor, afirmând că au ajuns în apele sud-coreene în urma unei "erori de navigaţie"..

Coreea de Sud a notificat regimul de la Phenian în legătură cu decizia repatrierii, iar ambarcaţiunea nord-coreeană şi echipajul ei au părăsit luni dimineaţă portul Yangyang.

În general, forţele navale sud-coreene se limitează la a alunga ambarcaţiunile nord-coreene de pescuit care pătrund în apele teritoriale sud-coreene, însă de această dată ambarcaţiunea a fost adusă într-un port în condiţiile în care se crede că vasul aparţine de armatei nord-coreene.

Forţele navale sud-coreene au fost vizate recent de critici dure după ce o ambarcaţiune nord-coreeană de pescuit a reuşit să traverseze nedetectată frontiera maritimă între cele două Coreei şi a andocat într-un port din Coreea de Sud. Din cei patru oameni aflaţi la bord, doi au fost repatriaţi, la cererea lor, iar doi au cerut azil în Coreea de Sud.