16 iunie 2018

Coreea de Sud exprimă surprindere privind decizia lui Trump de anulare a exerciţiilor militare

Mihai Draghici

Guvernul de la Seul a exprimat surprindere că preşedintele SUA, Donald Trump, a decis, la întâlnirea cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, suspendarea exerciţiilor militare americane din Coreea de Sud.

Întrebată într-un interviu acordat ABC News dacă anunţul lui Donald Trump privind suspendarea exerciţiilor militare a generat surprindere în Coreea de Sud, Kang Kyung-Wha, ministrul sud-coreean de Externe, a afirmat: "Da, trebuie să spun că am fost surprinşi".

"Dar, după cum ştiţi, astfel de lucruri nu pot fi anticipate. Preşedintele SUA a făcut acest anunţ ţinând cont de evaluarea sa asupra summitului istoric, vom vedea ce se va discuta cu omologii din armata sud-coreeană", a spus ministrul de Externe de la Seul.

Donald Trump a anunţat marţi, imediat după întrevederea cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, că va suspenda exerciţiile militare din Coreea de Sud. Donald Trump a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulţi ani, subliniind că va fi verificat de experţi americani şi internaţionali şi oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud. "Nu reducem nimic deocamdată, poate la un moment dat; avem 32.000 de militari în Coreea de Sud, eu am spus în campania electorală că vreau să îi aduc înapoi acasă, dar deocamdată nu pot. Însă vom limita exerciţiile militare în regiune, ceea ce ne va permite să economisim mulţi bani. Vom verifica procesul denuclearizării, simt că liderul nord-coreean vrea să facă acest lucru, sunt foarte sigur. Am efectuat mult timp exerciţii militare, sunt foarte scumpe, Coreea de Sud contribuie, dar nu sută la sută, astfel că va trebui să discutăm aceste lucruri cu Administraţia de la Seul. Vom avea un nou acord cu Administraţia din Coreea de Sud", a explicat Donald Trump.

Miercuri, Donald Trump a argumentat din nou că Statele Unite vor economisi mult prin suspendarea exerciţiilor militare din Coreea de Sud. "Economisim o avere prin oprirea exerciţiilor militare, care vor fi suspendate atât timp cât purtăm negocieri de bună-credinţă, ceea ce ambele părţi fac în prezent!", a spus Trump.

Coreea de Sud a cerut clarificări din partea Washingtonului. "În momentul de faţă, nu putem înţelege sensul exact şi intenţiile preşedintelui Donald Trump", a declarat un oficial din cadrul Ministerului Apărării de la Seul. La rândul său, Preşedinţia Coreei de Sud a exprimat surprindere privind anunţul făcut de Donald Trump. Următorul exerciţiu militar americano-sud-coreean este programat în august. Prezenţa trupelor americane este considerată o garanţie de securitate în Coreea de Sud.