18 aprilie 2018

Coreea de Sud discută cu regimul de la Phenian despre posibilitatea încheierii unui acord de pace

Mircea Olteanu

Administraţia de la Seul poartă discuţii cu regimul de la Phenian pe tema transformării armistiţiului între cele două Corei într-un acord de pace, în condiţiile în care liderii celor două state urmează să se întâlnească pe data de 27 aprilie, a declarat un oficial sud-coreean.

Sursă foto: Mediafax

Un oficial de rang înalt din cadrul Preşedinţiei sud-coreene a declarat că "este studiată posibilitatea transformării armistiţiului din Peninsula Coreeană într-un regim de pace", informează site-ul cotidianului New York Times.

"Vrem să includem discuţii despre încetarea acţiunilor ostile între (Coreea de) Sud şi Nord", a completat oficialul de la Seul, făcând referire la summitul la care vor participa liderii celor două ţări.

Coreea de Sud şi forţe ONU conduse de SUA sunt practic încă în stare de război cu Coreea de Nord, între cele două părţi existând doar un armistiţiu semnat în anul 1953.

Preşedintele american Donald Trump a făcut şi el referire la posibilitatea unui acord de pace în Peninsula Coreea.

"Oamenii nu îşi dau seama că Războiul din Coreea nu s-a încheiat", a declarat Trump.

"Se desfăşoară chiar acum. Şi ei discută despre încheierea războiului. Sub rezerva unui acord, au binecuvântarea mea şi au binecuvântarea mea să discute acest lucru", a completat liderul de la Casa Albă.

Războiul Coreean, desfăşurat în perioada 1950-1953, nu s-a încheiat printr-un tratat de pace, ci printr-un armistiţiu.