25 iulie 2019

Coreea de Sud cere Coreei de Nord să înceteze acţiunile care escaladează tensiunile

Bianca Pavaluca

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a îndemnat Coreea de Nord să înceteze actele care nu ajută la reducerea tensiunii militare din regiune, după ce Administraţia de la Phenian a lansat două proiectile în direcţia Mării Japoniei, conform Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Proiectilele lasate joi dimineaţă de Coreea de Nord erau rachete cu rază scurtă de acţiune, a declarat Choi Hyun-soo, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Sud.

Testul Phenianului este primul de acest tip după ce preşedintele american, Donald Trump şi omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, au convenit să discute din nou despre denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Proiectilele au fost lansate din apropierea oraşului Wonsan, aflat în estul ţării. Acestea au parcurs aproximativ 430 de kilometri şi au atins o altitudine de 50 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării.

De asemenea, lansarea vine la puţin timp după o întâlnire dintre Trump şi Kim Jong-un în zona demilitarizată, o întâlnire care, însă, nu a fost urmată de măsuri diplomatice care să ducă la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Washington şi Phenian.

Un oficial din cadrul Ministerului Apărării din Coreea de Sud a declarat pentru Reuters că una dintre cele două rachete testate de Coreea de Nord era un model nou-dezvoltat şi a zburat pe o distanţă de aproximativ 690 de kilometri.

Ministerul Apărării sud-coreean a lansat o anchetă pentru a afla dacă cele două rachete erau un model nou şi care sunt caracteristicile acestora.