25 iunie 2018

Coreea de Nord va ignora Japonia până când va renunţa la exerciţiile militare

Bianca Pavaluca

Coreea de Nord va continua să ignore Japonia pănă când autorităţile de la Tokyo vor renunţa la ostilităţile faţă de ţara vecină, cum ar fi amplele exerciţii militare şi eforturile de a îmbunătăţi pregătirea militară, relatează presa de stat din Coreea de Nord, citată de Reuters.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt la un nivel minim. Japonia îşi doreşte în curând un summit cu liderul coreean, Kim Jong Un, în cadrul căruia premierul japonez Shinzo Abe speră să rezolve şi problema cetăţenilor japonezi răpiţi de autorităţile din Coreea de Nord în urmă cu zeci de ani.

Deşi preşedintele coreean a participat în ultima perioadă la summituri cu liderii Chinei, Coreei de Sud şi Statelor Unite, îmbunătăţindu-şi astfel activitatea diplomatică, un summit cu Japonia nu a fost anunţat.

„Dacă Japonia nu îşi reglementează ambiţiile în ceea ce priveşte pacea şi securitatea, ar trebui să fie conştientă că rezultatul va fi în mod inevitabil negativ”, relatează agenţia de stat din Coreea de Nord.

„Japonia ar trebui să stopeze exerciţiile militare ample pe care le are în desfăşurare, îmbunătăţirea capacităţii militare cu scopul de a ataca Coreea, să înceteze cu politica ostilă împotriva noastră, să rupă legăturile cu trecutul şi să îşi manifeste dorinţa sinceră pentru pace”, a declarat liderul coreean, Kim Jong Un.

În anul 2002, Coreea de Nord a recunoscut că a răpit 13 japonezi între anii 1970 şi 1980, iar cinci dintre aceştia s-au întors acasă.

Premierul Japoniei, care se confruntă cu un scandal domestic, a declarat că nu va renunţa până ce toate persoanele răpite de Coreea de Nord se vor întoarce acasă. În acest scop, l-a presat pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, să ridice această problemă în cadrul summitului din 12 iunie.