08 mai 2019

Coreea de Nord susţine că exerciţiul militar de sâmbătă a fost unul "defensiv şi de rutină"

Teodora Marinescu

Exerciţiul militar desfăşurat în Coreea de Nord, în cadrul căruia liderul Kim Jong-un a monitorizat lansarea mai multor rachete, a fost unul "defensiv şi de rutină", a informat miercuri Ministerul nord-coreean de Externe, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Exerciţiul recent, condus de armata noastră, face parte dintr-o rutină a antrenamentelor militare şi nu a vizat pe nimeni şi nici nu a dus la agravarea situaţiei în regiune", a informat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Exerciţiul de sâmbătă este primul desfăşurat de Coreea de Nord încă de la testarea unei rachete balistice intercontinentale, care a fost lansată în noiembrie 2017.

Coreea de Sud a reacţionat la exerciţiul de sâmbătă, făcând apel la "oprirea actelor care ar putea escalada tensiunile militare în Peninsula Coreeană".

"Doar exerciţiul nostru defensiv şi de rutină este catalogat ca fiind unul care provoacă, iar acest lucru reprezintă o manifestare a încercării de a pune presiune pentru dezarmarea statului nostru, care va duce la o invazie. Considerăm că această problemă este una foarte neplăcută şi regretabilă, ar trebui să trimitem o notă de avertisment", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Extern.