11 iulie 2019

Coreea de Nord susţine că decizia Seulului de a achiziţiona avioane F-35 va forţa Phenianul să dezvolte "arme speciale"

Mircea Olteanu

Regimul de la Phenian a criticat dur decizia Coreei de Sud de a achiziţiona avioane F-35, invizibile pe radar, spunând că este o "acţiune extrem de periculoasă" care va forţa Coreea de Nord să dezvolte şi testeze "arme speciale" pentru a distruge aeronavele, informează presa nord-coreeană de stat.

Sursă foto: Mediafax

Autorităţile sud-coreene sunt "impudente şi jalnice" pentru "că vorbesc cu voce tare despre reconciliere şi cooperare între nord şi sud", în timp ce achiziţionează şi mai mult armament din Statele Unite, a declarat un director de la Institutul pentru Studii Americane din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian, citat de agenţia oficială de ştiri KCNA, informează cotidianul The New York Times.

"Nu există loc de îndoială că livrarea F-35A, numită şi «arma letală invizibilă», vizează asigurarea supremaţiei militare asupra ţărilor vecine din regiune şi, în special, deschiderea unei "porţi" pentru invadarea Nordului într-un moment de urgenţă în Peninsula Coreeană", a mai afirmat oficialul.

"Nu avem altă opţiune decât să dezvoltăm şi să testăm arme speciale pentru a distruge complet armele letale din Coreea de Sud", a avertizat oficialul nord-coreean.

Coreea de Sud a achiziţionat în total de 40 de aeronave F-35A, primele aparate au fost deja livrate, iar ultimele ar trebui să fie livrate până în 2021.

Aceste critici acerbe din partea regimului de la Phenian survin în contextul în care relaţiile inter-coreene sunt în impas.