06 august 2019

Coreea de Nord: Statele Unite provoacă tensiuni militare

Bianca Pavaluca

Administraţia de la Phenian a acuzat Statele Unite, marţi, că provoacă tensiuni prin exerciţiile militare comune efectuate cu Coreea de Sud şi a transmis că va lua măsuri pentru a se apăra, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Ju Yong Chol, diplomat nord-coreean, a declarat, în cadrul unei conferinţe ONU, că Adminsitraţia de la Phenian va trebui „să reconsidere paşii mari făcuţi până în acest moment”.

Diplomatul nu a menţionat nimic despre testul balistic efectuat marţi de Coreea de Nord.

Coreea de Sud şi Statele Unite pregătesc o nouă serie de exerciţii militare comune, în pofida avertismentelor şi criticilor venite din partea Coreei de Nord.

Administraţia de la Phenian a transmis în mai multe rânduri că exerciţiile militare dintre Coreea de Sud şi Statele Unite vor dăuna relaţiilor diplomatice şi negocierilor pentru denuclearizare.

Coreea de Nord a lansat marţi dimineaţă două proiectile despre care se crede că erau rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, au anunţat autorităţile militare de la Seul. Proiectilele, care au fost lansate marţi dimineaţă din provincia Hwanghae de Sud, aflată în sud-vestul Coreei de Nord, au zburat pe o distanţă de aproximativ 450 de kilometri înainte de a se prăbuşi în Marea de Est (Marea Japoniei, n.red.), a anunţat Statul Major Interarme al forţelor armate sud-coreene.

Regimul de la Phenian a efectuat în ultimele săptămâni mai multe teste militare, inclusiv cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, în contextul impasului în negocierile cu Statele Unite. Rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU interzic Coreei de Nord să lanseze rachete balistice de orice tip.