01 octombrie 2018

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au început să demineze Zona Demilitarizată dintre cele două ţări

Mircea Olteanu

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au început operaţiunea de eliminare a minelor antipersonal şi antitanc aflate în Zona Demilitarizată dintre cele două ţări, pe fondul detensionării relaţiilor bilaterale, informează agenţia de ştiri Yonhap.

Sursă foto: Mediafax

Militarii din cele două ţări au început să înlăture minele din Aria comună de Securitate în Zona Demilitarizată, cât şi în unele locuri din regiunea Cheorwon, provincia Gangwon, unde începând de anul următor ar urma să fie efectuate săpături în căutarea de rămăşite ale persoanelor decedate în cursul Războiului din Coreea (1950-1953).

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un s-au întâlnit luna trecută la Phenian, şi au convenit să "îndepărteze toate pericolele care ar putea cauza războaie în Peninsula" Coreea, a declarat liderul de la Seul.

Cu această ocazie, Kim Jong-Un a semnalat că vrea o nouă întrevedere cu preşedintele american Donald Trump, pentru accelerarea procesului denuclearizării, a declarat Moon Jae-In. Liderul nord-coreean a promis că va permite accesul inspectorilor internaţionali pentru a verifica dezafectarea unui poligon de testare a rachetelor şi a unei baze de lansare. În plus, Kim Jong-Un s-a angajat să desfiinţeze un important complex atomic dacă şi Statele Unite vor adopta "măsuri corespunzătoare".