17 iunie 2020

Coreea de Nord respinge oferta Seulului de a începe negocierile şi promite să retrimit trupele la frontieră

Anamaria Cadis

Coreea de Nord a respins miercuri oferta Coreei de Sud de a trimite o echipă ne negociatori pentru a începe discuţiile în vederea evitării unei escaladări a tensiunilor de la graniţă şi a încerca o reconciliere, scrie Reuters.

Sursă foto: Profi Media

Agenţia de stat nord-coreeană, KCNA, a anunţat, miercuri, la o zi după ce Coreea de Nord a aruncat în aer biroul comun de legătură cu vecinii de la sud, că Phenianul a refuzat oferta de pace a Coreei de Sud.

Mai mult, în anunţul presei nord-coreene se arată că liderii de la Phenian vor trimite trupe la frontiera de sud.

Refuzul Coreei de Nord de a primi pentru discuţii trimişii de la Seul reprezintă o lovitură dură primită de preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, care încearcă o reconciliere durabilă cu Nordul.

De asemenea, ar putea complica eforturile preşedintelui american Donald Trump de a convinge Phenianul să renunţe la programele sale nucleare, mai ales că Washingtonul are în prezent probleme interne mult mai presante decât Coreea de Nord.

Luni, Moon s-a oferit să-i trimită pe consilierul său pe probleme de securitate naţională, Chung Eui-yong şi pe şeful serviciilor de spionaj, Suh Hoon, să poarte discuţii cu oficialii de la Phenian. Dar KCNA a anunţat că Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a respins propunerea considerată „lipsită de tact şi sinistră”.

"Soluţia la criza actuală dintre Nord şi Sud, cauzată de incompetenţa şi iresponsabilitatea autorităţilor sud-coreene este imposibilă şi poate fi încheiată doar atunci când se plăteşte preţul corespunzător", a transmis KCNA.

Armata nord-coreeană vrea să ocupe zona demilitarizată de la graniţa cu Coreea de Sud, conform bbc.com

Sora liderului nord-coreean, Kim Yo-jong, a spus zilele trecute că a cerut armatei să se pregătească. „Simt că este momentul să ne rupem de autorităţile sud-coreene. (...) Gunoiul trebuie aruncat în coşul de gunoi”, a fost declaraţia acesteia.

Liderul militar a confirmat, marţi, precizând că „studiază planul de acţiune” pentru ca armata să fie trimisă în zonele demilitarizate.