07 mai 2018

Coreea de Nord reia ameninţările la adresa SUA, denunţând "presiunile" lui Donald Trump

Mihai Draghici

Administraţia de la Phenian a reluat tonul virulent la adresa Washingtonului, denunţând "presiunile şi ameninţările" preşedintelui SUA, Donald Trump, care riscă să afecteze îmbunătăţirea relaţiilor dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Sursă foto: Mediafax

Un oficial din cadrul Ministerului nord-coreean de Externe citat de agenţia KCNA a declarat că Washingtonul "induce în eroare opinia publică" sugerând că angajamentul Phenianului în sensul renunţării la arme nucleare ar fi rezultatul sancţiunilor şi presiunilor. Donald Trump a insistat pentru menţinerea presiunilor asupra Coreei de Nord până la obţinerea denuclearizării Peninsulei Coreea.

Phenianul ameninţă de obicei Washingtonul, dar, în ultima perioadă, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, acceptase îmbunătăţirea relaţiilor cu Administraţia de la Seul. În plus, Kim Jong-Un ar urma să aibă o întrevedere cu Donald Trump.

"Statele Unite provoacă în mod deliberat Coreea de Nord, într-o perioadă în care situaţia din Peninsula Coreea se îndreaptă spre pace şi reconciliere datorită întâlnirii istorice între liderii din Coreea de Nord şi Coreea de Sud şi a Declaraţiei Panmunjom", în sensul semnării unui acord de pace, afirmă oficialul din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian.

"Această abordare nu poate fi concepută altfel decât ca o tentativă periculoasă de a ruina atmosfera de dialog obţinută cu greu şi de a aduce situaţia din nou la tensiuni.

"Situaţia nu se va îmbunătăţi dacă Statele Unite interpretează greşit intenţia iubitoare de pace a Coreei de Nord ca fiind un semn de slăbiciune şi dacă vor continua presiunile şi ameninţările militare asupra Coreei de Nord", atrage atenţia Phenianul.