22 noiembrie 2018

Coreea de Nord pare să continue activităţile nucleare, în pofida presiunilor Statelor Unite - AIEA

Mihai Draghici

Coreea de Nord pare să continue activităţile în principalul complex nuclear, situat în Yongbyon, în pofida presiunilor exercitate de Administraţia Donald Trump, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Sursă foto: Mediafax

"La reactorul de apă uşoară de la Yongbyon au fost observate activităţi specifice fabricării componentelor şi posibilul transfer al acestora în principala clădire a reactorului", a declarat Yukiya Amano, directorul AIEA, citat de site-ul agenţiei Reuters.

De asemenea, Coreea de Nord pare să fi continuat activităţile şi pe Râul Kuryong, situat în apropierea complexului atomic Yongbyon. Anul trecut, pe acest râu a fost construit un baraj, pentru creşterea debitului de apă necesar centralei nucleare.

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kin Yong-Un, au convenit în iunie să depună eforturi pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea.

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică nu au mai avut acces în Coreea de Nord din anul 2009, astfel că activităţile nucleare ale acestei ţări sunt urmărite prin satelit.