09 septembrie 2018

Coreea de Nord organizează o paradă militară cu baloane şi flori colorate, fără rachete balistice

Marinela Sarbu

Coreea de Nord a organizat duminică o paradă militară axată pe pace şi dezvoltare economică, cu baloane şi flori colorate, pentru a marca aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea ţării, în lipsa rachetelor cu rază lungă de acţiune, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

O mare de spectatori au privit parada în care zeci de mii de soldaţi şi coloane de tancuri au trecut printr-un pasaj unde liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a salutat.

Spre deosebire de anii precedenţi, nu au fost expuse rachete intercontinentale. Şi nu au existat teste nucleare pentru a marca ziua, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.

Coreea de Nord foloseşte în mod obişnuit sărbătorile majore pentru a-şi expune capabilităţile militare şi cele mai recente evoluţii ale tehnologiei rachetelor.

Dar acest lucru a scăzut anul acesta, subliniind scopul declarat al lui Kim de denuclearizare a peninsulei coreene şi întâlnirile sale recente cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi summit-urile cu preşedintele american Donald Trump şi cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Tema festivităţilor din acest an a fost unificarea peninsulei coreene, împărţită încă din războiul coreean 1950-53. Pluteşte pe unificare trecută de o mulţime de nord-coreeni care flutură steaguri unice din Coreea.

Coreea de Nord a invitat un grup mare de jurnalişti străini să acopere o paradă militară şi alte evenimente pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a fondării acesteia.