12 februarie 2019

Coreea de Nord nu intenţionează să renunţe la toate bombele nucleare, afirmă un oficial militar din SUA

Mihai Draghici

Regimul de la Phenian probabil nu va accepta să renunţe la întregul arsenal nuclear, dar liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, va încerca să negocieze denuclearizarea pentru a obţine concesii pe plan internaţional, afirmă amiralul Philip Davidson, şeful Comandamentului SUA pentru zona Indo-Pacifică.

Preşedintele SUA, Donald Trump, se va întâlni pe 27-28 februarie, în Vietnam, cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un.

"Evaluarea Comandamentului regiunii Indo-Pacifice privind denuclearizarea Coreei de Nord este asemănătoare cu poziţia comunităţii serviciilor de informaţii. Credem că este improbabil ca regimul din Coreea de Nord să renunţe la toate armele nucleare sau la capabilităţile de producţie, dar încearcă să negocieze denuclearizarea parţială în schimbul concesiilor Statelor Unite şi internaţionale", a declarat amiralul Philip Davidson, conform agenţiei Reuters, în cursul unei audieri în Comisia Forţelor Armate din Senatul SUA.

Emisarul special american pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, a semnalat că Washingtonul vrea să ajungă la un acord cu regimul de la Phenian privind instituirea de mecanisme pentru accesul experţilor internaţionali la baze nucleare şi balistice nord-coreene, cu obiectivul final de "eliminare sau distrugere a stocurilor de materiale atomice, a armamentului, rachetelor, sistemelor de lansare şi altor tipuri de arme de distrugere în masă".

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a declarat pe 1 ianuarie că vrea menţinerea angajamentului denuclearizării, însă a avertizat că ar putea schimba atitudinea dacă Administraţia Donald Trump nu anulează sancţiunile. "Dacă Statele Unite nu menţin promisiunea făcută în faţa întregii lumi şi insistă cu sancţiunile şi cu presiunile asupra ţării noastre, s-ar putea să nu mai avem altă opţiune decât de a analiza noi modalităţi de garantare a suveranităţii şi intereselor noastre", a transmis Kim Jong-Un într-un discurs televizat.

Liderul nord-coreean s-a întâlnit în iunie 2018 cu Donald Trump şi au discutat despre denuclearizare în Peninsula Coreea, dar nu au fost stabilite măsuri concrete. După summit, Phenianul a suspendat testele nucleare şi balistice. Kim Jong-Un a semnalat intenţia de a se întâlni din nou cu Donald Trump.