10 august 2018

Coreea de Nord denunţă apelurile SUA privind menţinerea sancţiunilor impuse Phenianului

Teodora Marinescu

Coreea de Nord a denunţat joi apelurile Statelor Unite privind menţinerea sancţiunilor internaţionale, adăugând că nu poate progresa în privinţa denuclearizării dacă Washingtonul urmează un "scenariu depăşit", relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Ministerul nord-coreean de Externe a afirmat că Phenianul a oprit testarea armelor nucleare şi a rachetelor. Cu toate acestea, Washingtonul nu este dispus "să aştepte prea mult" pentru denuclearizarea Coreei de Nord.

"Cât timp SUA neagă chiar şi eticheta de bază a partenerului său de dialog şi urmează un scenariu depăşit al fostei administraţii, nu se pot aştepta la niciun progres privind implementarea declaraţiei comune a Coreei de Nord şi Statelor Unite care include şi denuclearizarea", a afirmat ministerul nord-coreean de Externe.

Agenţia de stat KCNA susţine că Phenianul încă intenţionează să implementeze acordul la care cele două părţi au ajuns la data de 12 iunie, în urma unui summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Nikki Haley, ambasadoarea americană la ONU, a afirmat joi că Statele Unite "nu sunt dispuse să aştepte prea mult" pentru ca regimul de la Phenian să întreprindă acţiuni pentru denuclearizarea Coreei de Nord, iar Administraţia de la Washington nu va permite o relaxare a sancţiunilor împotriva regimului de la Phenian.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani i-a transmis ministrului nord-coreean de Externe Ri Yong Ho, aflat într-o vizită la Tehe, că SUA nu sunt demne de încredere şi nu-şi respectă obligaţiile. Avertismentul liderului de la Teheran vine după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a hotărât să se retragă din acordul atomic cu Iranul şi să reimpună sancţiuni împotriva acestei ţări.