27 iunie 2018

Coreea de Nord continuă să dezvolte infrastructura de la un centru de cercetare atomică-raport

Mircea Olteanu

Un studiu al Institutului american 38 North, care se bazează pe imagini filmate din satelit, relevă că Phenianul continuă să dezvolte infrastructura de la un centru nord-coreean de cercetare atomică, în pofida înţelegerii între Kim Jong-Un şi Donald Trump privind denuclearizarea Peninsulei Coreea.

Imagini din satelit arată că nord-coreenii au construit mai multe clădiri în zona complexului de cercetare atomică Yongbyon, inclusiv un rezervor şi o staţie de pompare pentru apă de răcire. Starea funcţională a laboratorului radiochimic este incert, însă pare să fie activ. Nu este clar dacă reactorul atomic de aici este încă în funcţiune, se mai precizează în raportul instituitului american, citat de publicaţia The Hill.

Institutul american 38 North transmite că aceste acţiuni nu au direct legătură cu angajamentul Coreei de Nord privind denuclearizarea.

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un la Singapore. Cei doi lideri au semnat un comunicat comun prin care s-au angajat să "acţioneze pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea". Însă documentul nu include detalii despre modul în care ar urma să fie obţinut acest deziderat.