03 aprilie 2018

Coreea de Nord condamnă cooperarea în domeniul apărării între Coreea de Sud, SUA şi Japonia

Andrei Ionascu

Coreea de Nord a condamnat, luni, cooperarea în domeniul apărării între Coreea de Sud, SUA şi Japonia, susţinând că astfel de discuţii pun în pericol relaţiile cu Seulul, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

Sursă foto: Mediafax

"A zecea reuniune de securitate urmăreşte îndeplinirea scenariului SUA privind internaţionalizarea operaţiunii de interceptare navală împotriva Coreei de Nord. Comportamentul persistent al autorităţilor sud-coreene de a sprijini scenariul american pentru a înăbuşi Coreea de Nord este în mare măsură dezamăgitor pentru toţi coreenii care doresc aducerea păcii durabile în Peninsula Coreeană şi reunificarea. Este timpul să respingem cooperarea ruşinoasă cu forţele străine şi să ne alăturăm tendinţei de îmbunătăţire a relaţiilor Nord-Sud şi de reunificare independentă prin cooperare naţională", se arată într-un comentariu publicat de agenţia de stat de la Phenian, KCNA, şi intitulat "Acum este momentul pentru a respinge cooperarea cu forţele străine".

La 21 martie, reprezentanţi de rang înalt din Coreea de Sud, SUA şi Japonia au participat la o întrunire de lucru la Washington. Cele trei state au convenit să menţină cooperarea împotriva activităţii maritime ilegale a Coreei de Nord, în baza unor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Sud şi Coreea de Nord au convenit să organizeze un summit în data de 27 aprilie, în regiunea demilitarizată Panmunjom. Pe agenda discuţiilor se vor afla îmbunătăţirea legăturilor bilaterale şi atenuarea tensiunilor militare.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un ar trebui să aibă o întrevedere şi cu preşedintele american Donald Trump, în luna mai. Regimul de la Phenian şi-a exprimat disponibilitatea de a purta discuţii despre denuclearizare, "în cazul în care va fi garantată siguranţa regimului şi dacă ameninţările militare împotriva Coreei de Nord vor fi eliminate".