14 septembrie 2018

Coreea de Nord condamnă acuzaţiile SUA privind implicarea Phenianului în atacuri cibernetice

Mircea Olteanu

Coreea de Nord susţine că acuzaţiile SUA privind implicarea Phenianului în atacurile cibernetice cu programul de tip ransomware WannaCry din 2017 fac parte dintr-o campanie de discreditare, afirmând că hackerul sancţionat de Washington nu există, potrivit site-ului Business Insider.

Săptămâna trecută, autorităţile americane au inculpat şi sancţionat un hacker nord-coreean că ar fi fost implicat în crearea programului de tip ransomware WannaCry care a folosit pentru a lansa atacuri cibernetice ce au afectat milioane de calculatoare din întreaga lume.

Printre instituţiile vizate de atacurile informatice s-a numărat şi Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie (NHS), zeci de spitale din această ţară fiind afectate.

Potrivit Departamentului Justiţiei din SUA, hackerul nord-coreean Park Jin Hyok ar fi avut legături cu Lazarus Group, un grup de hackeri susţinut de regimul de la Phenian.

Grupul este acuzat că ar fi comis şi un atac informatic care a vizat Sony Pictures în 2014.

"Actul de acuzare sugerează că Guvernul nord-coreean, printr-un grup susţinut de stat, a jefuit o bancă centrală şi cetăţeni ai altor ţări, (...) a creat un program malware perturbator care a afectat în mod nediscriminat victime din peste 150 de ţări, cauzând pagube de sute de milioane, dacă nu chiar miliarde, de dolari", potrivit Departamentului Justiţiei.

Coreea de Nord neagă în mod frecvent că ar fi fost implicată în atacurile cibernetice ce îi sunt atribuite.