16 iulie 2019

Coreea de Nord avertizează că ar putea relua testele nucleare şi balistice

Mihai Draghici

Administraţia Kim Jong-Un a sugerat, marţi, că ar putea relua testele nucleare şi balistice din cauza exerciţiilor militare comune organizate de Statele Unite şi Coreea de Sud, informează site-ul agenţiei Associated Press.

"Dat fiind că Statele Unite îşi reneagă unilateral angajamentele, ne pierdem gradual justificările de a aplica angajamentele pe care le-am făcut noi faţă de Statele Unite", a transmis marţi agenţia oficială din Coreea de Nord (KCNA).

Coreea de Nord a suspendat testele nucleare şi balistice în contextul dialogului liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, cu preşedintele SUA, Donald Trump.

Ministerul de Externe de la Phenian a argumentat că Administraţia Donald Trump a promis suspendarea exerciţiilor militare comune dintre SUA şi Coreea de Sud. Phenianul a semnalat că aşteaptă să vadă dacă Washingtonul va respecta angajamentul.

În aprilie, Donald Trump a catalogat drept "excelentă" relaţia cu liderul autoritarist din Coreea de Nord, Kim Jong-Un, manifestând disponibilitatea organizării unui nou summit. Preşedintele SUA a întrerupt brusc summitul cu liderul nord-coreean desfăşurat în februarie în Vietnam, din cauza disensiunilor privind programul nuclear nord-coreean.