15 martie 2019

Coreea de Nord ameninţă cu reluarea testelor nucleare şi balistice, în contextul impasului negocierilor cu Statele Unite / Reacţia SUA

Mihai Draghici

Regimul Kim Jong-Un ar putea relua testele nucleare şi balistice, în contextul eşecului negocierilor pe tema denuclearizării cu Statele Unite, afirmă un oficial nord-coreean citat de agenţia Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

"Nu avem nici intenţia de a face compromisuri cu Statele Unite în vreo formă, nici dorinţa de a purta negocieri de acest tip", a declarat Choe Son-Hui, adjunctul ministrului nord-coreean de Externe.

Oficialul nord-coreean a avertizat că liderul Kim Jong-Un ar putea decide reluarea testelor nucleare şi balistice.

"Decizia de a menţine sau nu acest armistiţiu îi va aparţine preşedintelui. Va lua o decizie într-o perioadă scurtă de timp", a subliniat el.

Choe Son-Hui a explicat că relaţia lui Kim Jong-Un cu preşedintele american, Donald Trump, "încă este bună", subliniind că "atmosfera de ostilitate şi lipsă de încredere" a fost creată de secretarul de Stat american, Mike Pompeo, şi de consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, John Bolton.

Administraţia Trump speră că Phenianul va respecta angajamentul de a nu relua testele nucleare

Administraţia Donald Trump a exprimat vineri speranţa că regimul din Coreea de Nord va respecta angajamentul de a nu relua testele nucleare şi balistice, informează site-ul agenţiei Associated Press.

"La Hanoi, de mai multe ori, cei doi lideri au discutat, iar liderul nord-coreean a făcut angajamentul că nu va relua testele nucleare, nici cele cu rachete", a declarat secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

"Deci, acesta este cuvânt dat de Kim Jong-Un. Avem toate aşteptările că va respecta acest angajament", a precizat şeful diplomaţiei Statelor Unite, în contextul avertismentului Phenianului privind eventualitatea reluării testelor atomice şi balistice.

Donald Trump a întrerupt summitul din Vietnam, în contextul în care nu a reuşit să ajungă la un acord pe tema denuclearizării cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

Coreea de Nord a suspendat în 2018 testele nucleare şi balistice, pe fondul iniţierii negocierilor cu Statele Unite.