17 mai 2018

Coreea de Nord ameninţă că va opri negocierile cu Guvernul sud-coreean / Reacţia Administraţiei Donald Trump

Mihai Draghici

Regimul Kim Jong-Un a avertizat joi că ar putea suspenda legăturile cu Guvernul "incompetent" din Coreea de Sud din cauza exerciţiilor comune efectuate de militari sud-coreeni şi americani, în ceea ce pare a fi o schimbare de ton a Phenianului.

Sursă foto: Mediafax

Regimul Kim Jong-Un a avertizat, joi, că ar putea întrerupe contactele cu Guvernul "incompetent" din Coreea de Sud din cauza exerciţiilor comune efectuate de militari sud-coreeni şi americani, în ceea ce pare a fi o schimbare de ton a Phenianului.

Ri Son Gwon, preşedintele Comisiei nord-coreene pentru Reunificare paşnică, a criticat dur participarea armatei sud-coreene la exerciţii militare alături de Statele Unite, numind Guvernul de la Seul "ignorant şi incompetent", relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Dacă situaţia gravă care a condus la suspendarea discuţiilor la nivel înalt între Coreea de Nord şi Coreea de Sud nu va fi rezolvată, nu va mai fi niciodată uşor să discutăm cu actualul regim din Coreea de Sud", a declarat Ri Son Gwon, citat de agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Miercuri, Coreea de Nord a ameninţat că ar putea anula summitul programat pe 12 iunie, între liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, dacă Washingtonul va continua să ceară unilateral Phenianului să renunţe la arsenalul atomic.

În ultimele luni, Coreea de Nord a îmbunătăţit relaţiile cu Administraţia din Coreea de Sud, semnalând intenţia de a semna un tratat de pace.

Administraţia SUA nu va reduce amploarea exerciţiilor militare efectuate în comun cu armata din Coreea de Sud

Administraţia Donald Trump nu intenţionează să reducă amploarea exerciţiilor militare efectuate împreună cu armata din Coreea de Sud, pe fondul reacţiilor dure ale Coreei de Nord.

Întrebată dacă oficialii de la Washington analizează posibilitatea diminuării amplorii exerciţiilor militare pentru a facilita negocierile cu regimul de la Phenian, Dana White, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat: "Nu au existat discuţii de acest tip".

Regimul din Coreea de Nord a ameninţat joi că va opri negocierile cu Guvernul sud-coreean din cauza unor exerciţii militare efectuate împreună cu Statele Unite.