27 iulie 2018

Coreea de Nord a repatriat rămăşiţele soldaţilor care au murit în Războiul Coreean

Teodora Marinescu

Phenianul a repatriat rămăşitele pământeşti ale soldaţilor care au murit în timpul Războiului Coreean, acestea fiind transportate de un avion al forţelor aeriene ale Statelor Unite, care a aterizat vineri dimineaţă la baza Osan din Coreea de Sud, relatează CNN şi BBC.

Avionul, de tip C-17, a părăsit baza Osan, vineri, pentru a zbura în oraşul nord-coreean Wonsan, unde oficialii nord-coreean au restituit rămăşiţele pământeşti, a informat Casa Albă într-u comunicat.

Rămăşiţele pământeşti au fost repatriate cu ocazia aniversării semnării unui armistiţiu care a pus capăt războiului, în urma căruia au murit zeci de mii de soldaţi americani, peste 600.000 de chinezi, 600.000 de soldaţi coreeni şi peste un milion de civili din Coreea.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, după întrevederea sa cu Kim Jong Un, care a avut loc pe 12 iunie, că liderul nord-coreean a fost de acord să repatrieze rămăşitele militarilor americani.

Ar putea dura câteva luni pentru a determina câţi dintre soldaţii repatriaţ sunt americani.

"Rămăşiţele pământeşti ale militarilor americani vor părăsi în curând Coreea de Nord şi vor reveni în Statele Unite! După mulţi ani, acesta va fi un moment extraordinar pentru multe familii. Mulţumesc, Km Jong-Un", a declarat Donald Trump pe platforma de microblogging Twitter.