25 iulie 2019

Coreea de Nord a lansat două proiectile neidentificate către Marea Japoniei

Andrei Vacaru

Coreea de Nord a lansat miercuri două proiectile neidentificate în direcţia Mării Japoniei, potrivit Statului Major al Armatei (JCS) din Coreea de Sud, citat de CNN şi Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit analiştilor, cele două proiectile sunt, cel mai probabil, rachete cu rază scurtă de acţiune.

Testul Phenianului este primul de acest tip după ce preşedintele american, Donald Trump şi omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, au convenit să discute din nou despre denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Proiectilele au fost lansate din apropierea oraşului Wonsan, aflat în estul ţării. Acestea au parcurs aproximativ 430 de kilometri şi au atins o altitudine de 50 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării.

Ministerul Apărării de la Tokyo a anunţat că cele două proiectile nu au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei şi nu au avut vreun efect asupra siguranţei naţionale a acestei ţări.

„Armata noastră se pregăteşte pentru noi eventuale lansări şi monitorizează situaţia în continuare”, a informat un oficial din cadrul Statului Major al Armatei sud-coreene. „Statele Unite şi Coreea de Sud analizează detaliile legate de aceste lansări”, a adăugat acesta.

Potrivit unui oficial american, Statele Unite au informaţii despre lansarea unui proiectil în Marea Japoniei. Potrivit aceleiaşi surse, lansarea de miercuri este asemănătoare unui exerciţiu din luna martie, când Phenianul a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune.

Lansarea celor două proiectile vine pe fondul vizitei în Coreea de Sud a lui John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui american, Donald Trump. Bolton s-a aflat miercuri la Seul pentru a discuta mai multe subiecte strategice.

De asemenea, lansarea vine la puţin timp după o întâlnire dintre Trump şi Kim Jong-un în zona demilitarizată, o întâlnire care, însă, nu a fost urmată de măsuri diplomatice care să ducă la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Washington şi Phenian.