09 mai 2019

Coreea de Nord a lansat cel puţin un proiectil neidentificat, anunţă armata sud-coreeană

Teodora Marinescu

Coreea de Nord a lansat cel puţin un proiectil neidentificat, au informat joi forţele armate sud-coreene, la aproape o săptămână de când Phenianul a reluat testările de armament, relatează site-ul postului CNN.

Sursă foto: Mediafax

Lansarea a avut loc la ora locală 16.30 (ora României, 10.30), în partea de vest a ţării.

Forţele armate din Coreea de Nord au efectuat sâmbătă trageri cu sisteme de lansatoare multiple de rachete de 240 mm şi 300 mm la un poligon aflat în apropiere de oraşul Wonsan din estul ţării, unele proiectile zburând până la distanţa de 240 de kilometri înainte de a se prăbuşi în mare. Totodată, Phenianul a testat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune.

Presa nord-coreeană a relatat despre exerciţiul de sâmbătă că a fost unul "defensiv şi de rutină". În cursul exerciţiului, forţele nord-coreene au lansat şi o rachetă balistică cu rază mică de acţiune, fiind primul test balistic efectuat de regimul de la Phenian după testarea unei rachete balistice intercontinentale în noiembrie 2017.

Lansarea de joi a avut loc în regiunea Sino-ri, în provincia vestică Pyongbuk.

În ianuarie 2019, specialiştii din Statele Unite au descoperit în regiunea Sino-ri o presupusă bază secretă de rachete a regimului din Coreea de Nord. Specialiştii estimează că regimul de la Phenian are aproximativ 20 de baze balistice secrete.

Baza Sino-ri se află la circa 210 kilometri nord de Zona Demilitarizată dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Rachetele instalate în această bază secretă pot atinge ţinte din Coreea de Sud, Japonia şi chiar din Arhipelagul Guam, aparţinând Statelor Unite, afirmă experţii Institutului "Beyond Parallel", din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.