25 iulie 2023

Coreea de Nord a lansat cel puţin două rachete balistice după ce un submarin american a ajuns în Coreea de Sud

Ana Cohut

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în mare, în largul coastei sale estice, luni seara târziu, a anunţat armata sud-coreeană, la câteva ore după ce un submarin american cu propulsie nucleară a sosit într-o bază navală din Coreea de Sud.

Sursă foto: Mediafax
Ministerul Japonez al Apărării a raportat, de asemenea, lansarea a două rachete balistice de către Coreea de Nord, ambele căzând în afara zonei sale economice exclusive.
 
Lansările au avut loc pe fondul unor tensiuni în peninsula coreeană, în timp ce Coreea de Sud şi Statele Unite iau măsuri pentru a-şi spori pregătirea militară împotriva programului de înarmare al Coreei de Nord prin desfăşurarea de mijloace militare strategice americane.
 
Coreea de Nord a reacţionat cu furie, afirmând că o astfel de desfăşurare ar putea îndeplini criteriile pentru utilizarea armelor nucleare.
 
Statele Unite au declarat că se consultă îndeaproape cu aliaţii lor cu privire la lansările de rachete nord-coreene, pe care le-au descris ca fiind destabilizatoare, relatează Reuters.
 
Într-o declaraţie de luni, armata americană a adăugat că lansările nu reprezintă o ameninţare la adresa personalului şi teritoriului american sau a aliaţilor americani.
 
Anterior, tot luni, un submarin american cu propulsie nucleară a intrat într-o bază navală din insula Jeju, în sudul Coreei de Sud, pentru a încărca provizii militare, în timp ce se afla într-o misiune operaţională nespecificată, a declarat marina sud-coreeană.
 
În weekend, Nordul a tras mai multe rachete de croazieră în mare, în largul coastei sale vestice.
 
Săptămâna trecută, Coreea de Nord a efectuat teste cu rachete balistice după ce un submarin american înarmat nuclear a sosit într-un port sud-coreean pentru prima dată din anii 1980.