10 iunie 2023

Contraofensiva ucraineană, ziua 3. Nimic nou de pe frontul de est

Alexandru Stan

Sursă foto: Mediafax

*Pentru mai multe detalii despre începerea contraofensivei, accesaţi Contraofensiva ucraineană, ziua 1 şi Contraofensiva ucraineană, ziua 2

Rapoartele de ieri 

  • Forţele ucrainene au avansat spre Bakhmut cu 1,2 km.
  • Ucrainenii au capturat oraşul Velyka Novosilka din sudul Ucrainei
  • 90 de militari ruşi şi-au abandonat poziţiile de luptă din Arapivka, un sat din regiunea Lugansk 
  • Vladimir Putin crede că Ucraina nu şi-a îndeplinit obiectivele contraofensivei 
  • Serviciile de securitate ucrainene au lansat o înregistrate cu conversaţii telefonice care atestă suspiciunea că Rusia a sabotat barajul Kakhovka 

 

 

Ştirea iniţială - se duc lupte grele 

Rusia şi Ucraina se luptă pentru controlul asupra teritoriului. Atât Moscova, cât şi Kievul au raportat lupte grele în regiunea Zaporizhzhia, din centrul de sud.

Ieri, 10 iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat că ofensiva ucraineană a început, dar a spus că trupele „nu şi-au atins obiectivele în niciun sector”.

Preşedintele Ucrainei Voldymyr Zelenskii nu a făcut referire directă la evoluţiile de pe câmpul de luptă, dar a lăudat „eroismul” soldaţilor săi.

În timp ce unii bloggeri au descris primele imagini cu tancuri germane şi vehicule blindate americane care semnalează că contraofensiva ucraineană era în desfăşurare, practic nu există niciun raport independent din primele linii.

Contraofensiva Ucrainei este de aşteptat să implice în cele din urmă mii de trupe antrenate şi echipate de Occident. SUA au anunţat vineri o asistenţă suplimentară de securitate de 2,1 miliarde de dolari, inclusiv echipamente de apărare aeriană şi muniţie.