27 februarie 2024

Contract de 600 de milioane de dolari între Elbit Systems şi Hanwha Defense Australia pentru sisteme de protecţie, capabilităţi de luptă şi senzori, care vor fi integrate pe maşinile de luptă a infanteriei Redback

Andreea Soare

Elbit Systems a anunţat, luni, că i-a fost acordat un contract în valoare de 600 de milioane de dolari pentru a livra către Hanwha Defense Australia sisteme pentru proiectul Australian Land 400. Potrivit contractului, compania israeliană va livra protecţie avansată, capabilităţi de luptă şi senzori pentru maşinile de luptă a infanteriei Redback, achiziţionate de armata australiană de la compania sud-coreeană Hanwha. Contractul se desfăşoară pe o perioadă de 5 ani.

Sursă foto: Iron Vision System/ Elbit Systems

Vehiculul Redback are turela Redback, concepută în baza turelei de ultimă generaţie a Elbit, cu tun de 30 de mm, care are sisteme electro-optice, sisteme de ochire COAPS, sisteme de protecţie activă Iron Fist, sistemul de avertizare Iron-Vision al Elbit şi sistemul de avertizare prin laser Elaws al aceleiaşi companii.

Aceeaşi turelă, de 30 de mm, este integrată şi pe vehiculele Piranha 5 şi este produsă în România, la Bacău. Armata României are un program de achiziţie de maşini de luptă a infanteriei, care se află în faza de documentare şi pentru care în competiţie se află ASCOD-ul de la General Dynamics, care foloseşte o turelă cu aceeaşi configuraţie.

În 2023, Departamentul Apărării din Australia a semnat un contract de 2,4 miliarde de dolari cu HDA pentru livrarea a 129 de maşini de luptă a infanteriei Redback Armatei Australiene, în cadrul programului Land 400.  HDA a cooperat cu mai mulţi producători de arme, inclusiv cu Elbit, pentru a produce maşinile.

Maşinile Redback vor fi produse şi asamblate în Australia, la Hanwha Armoured Vehicle Centre of Excellence, în Geelong, Victoria. Primul lot de maşini Redback este estimat a fi livrat armatei australiene în 2027, iar ultimul lot în 2028.