Conţinutul acordului politic naţional trimis de Klaus Iohannis către partide
Alexandru CosteaPreşedintele Klaus Iohannis a elaborat un proiect de acord politic naţional "pentru consolidarea parcursului european" prin care partidele sunt invitate să se angajeze la o serie de obiective, precum transpunerea rezultatelor referendumului pe justiţie şi aprofundarea parteneriatului cu SUA.
Proiectul acordului politic naţional elaborat de către preşedintele Klaus Iohannis prevede respectarea unor angajamente de către partidele politice, care sunt invitate să semneze.
Printre angajamentele enunţate de către Preşedinţie sunt independenţa justiţiei, respectarea statului de drept şi a tratatelor şi mecanismelor UE şi NATO.
"Având în vedere că:
• independenţa judecătorilor şi procurorilor şi eliminarea oricăror ingerinţe politice în actul de justiţie reprezintă fundamentul unui stat de drept, iar de la acest principiu nu se poate abdica,
• este obligatorie eliminarea oricăror influenţe ale factorului politic în activitatea judiciară sau în gestionarea carierei magistraţilor şi excluderea oricărei posibilităţi a autorităţilor executive de a interveni asupra activităţii lor de natură jurisdicţională,
• progresele României în consolidarea independenţei sistemului judiciar, a luptei anticorupţie şi a asigurării unei funcţionări eficiente a sistemului judiciar trebuie să continue,
Ţinând cont de:
• voinţa suverană a cetăţenilor români în favoarea statului de drept şi împotriva modificărilor de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, exprimată ferm şi fără echivoc la referendumul naţional din data de 26 mai 2019,
• statutul României de ţară membră a Uniunii Europene şi de angajamentele asumate în acest sens, inclusiv din perspectiva respectării principiilor şi a valorilor fundamentale ce stau la baza Uniunii Europene,
• recomandările Comisiei Europene din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO,
• solicitările asociaţiilor din sistemul judiciar şi ale organizaţiilor civice,
Noi, semnatarii acestui acord politic naţional, ne angajăm ca toate acţiunile noastre să fie îndreptate în direcţia respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a democraţiei şi a statului de drept, a interesului public al cetăţenilor, care sunt singura sursă legitimă a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor noştri. Apărarea acestor drepturi şi valori va fi o prioritate absolută pentru noi", conform documentului prezidenţial.
De asemenea, acordul prevede şi realizarea unor obiective precum transpunerea în legislaţie a voinţei populare exprimate prin referendumul pe justiţie şi a măsurilor necesare asigurării integrităţii în funcţiile publice. Totodată, invitaţia de angajament al partidelor este şi pentru revizuirea legilor justiţiei şi adoptarea modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală în acord cu avizele Comisiei de la Veneţia, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor şi Procurorilor Europeni, precum şi a rapoartelor Comisiei Europene şi GRECO.
Klaus Iohannis a declarat că mai propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în ţară, cât şi în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.
"În acest sens, în acţiunile noastre viitoare, vom urmări realizarea cu celeritate a următoarelor obiective:
• Transpunerea în legislaţie a interdicţiei privind amnistia şi graţierea pentru infracţiuni de corupţie.
• Transpunerea în legislaţie a interdicţiei adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.
• Transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare asigurării integrităţii în funcţiile publice.
• Revizuirea legilor justiţiei, inclusiv a ordonanţelor de urgenţă prin care au fost modificate, în deplin şi strict acord cu avizele Comisiei de la Veneţia, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor şi Procurorilor Europeni, precum şi a rapoartelor Comisiei Europene şi GRECO.
• Adoptarea modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene.
De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislaţie, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în ţară, cât şi în străinătate – a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.
Noi, semnatarii acestui acord politic naţional, ne angajăm ca în toate luările publice de poziţie şi în acţiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană şi consolidarea proiectului european, precum şi întărirea relaţiei transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, şi să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acţiune, principii şi valori esenţiale pentru România şi cetăţenii săi", mai arată documentul elaborat de Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formaţiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României. El a mai spus că va trimite ”imediat” partidelor proiectul acordului.
”Aştept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitaţia mea de a semna acest acord naţional”, a mai declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele Iohannis a avut miercuri a doua zi de consultări cu partidele la Palatul Cotroceni pe tema transpunerii în legislaţie a referendumului pe justiţie.