19 februarie 2019

Consiliul Uniunii Europene propune măsuri pentru contracararea ingerinţelor externe în campaniile electorale

Mihai Draghici

Consiliul UE a propus, marţi, o serie de măsuri pentru contracararea campaniilor care au scopul dezinformării, subliniind că este necesară o abordare sistemică pentru respingerea riscurilor hibride şi cibernetice asupra proceselor electorale.

Sursă foto: Mediafax

Consiliul Uniunii Europene subliniază, conform concluziilor prezentate pe site-ul instituţiei, că "ameninţările la adresa proceselor electorale pot lua diverse forme, inclusiv de tip hibrid, cibernetic şi pentru dezinformare".

"Prin urmare, este necesară o abordare holistă, completă, precum şi acţiuni decisive pentru contracararea acestor ameninţări antagonice şi subversive", subliniază Consiliul UE.

Instituţia evidenţiază necesitatea "abordării securităţii cibernetice printr-un sistem coerent, la nivel naţional, european şi mondial", prin măsuri de protejare a proceselor electorale şi a participanţilor la dezbateri democratice de ameninţările cibernetice", ţinându-se cont de faptul că responsabilitatea organizării alegerilor intră în competenţa statelor membre, inclusiv în cazul scrutinului europarlamentar.

Consiliul UE atrage atenţia că sunt "necesare măsuri urgente pentru protejarea Uniunii Europene şi a statelor membre, a instituţiilor şi politicilor, de campanii punctuale pentru dezinformare, care probabil se vor intensifica în perspectiva alegerilor pentru desemnarea membrilor Parlamentului European".

"Sursele şi fenomenele dezinformării pot fi identificate atât în interiorul, cât şi în exteriorul Uniunii Europene, provenind dintr-o serie de state şi entităţi nonstatale. În acest context, acţiunile ar trebui să vizeze entităţi nocive, în principal surse ruse (...), care utilizează din ce în ce mai mult strategii pentru dezinformare", recomandă Consiliul UE, evocând necesitatea realizării "analizelor de risc şi a evaluărilor serviciilor de informaţii".