06 iunie 2019

Consiliul TTE a adoptat Directiva privind datele deschise şi reutilizarea datelor din sectorul public

Dorin Oancea

Sub Preşedinţia României, Consiliul TTE (Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie), organizat la Luxemburg, a adoptat Directiva privind datele deschise şi reutilizarea datelor din sectorul public, informează Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Sursă foto: Mediafax

Măsura va dezvolta economia datelor în UE, va contribui la dezvoltarea unei societăţi centrată pe date şi va stimula creşterea şi crearea de locuri de muncă în toate sectoarele economiei. "Aceste reguli constituie un real catalizator pentru inteligenta artificială şi vor ajuta Europa să devină un lider global în acest domeniu crucial. Ele vor sprijini industria digitala a UE, în special companiile mici şi start-up-urile, care în alte condiţii nu ar avea acces la toate datele de care au nevoie pentru a inova şi a se extinde", a precizat Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România, Preşedintele Consiliului.

Uniunea Europeană pune la dispoziţie o bogăţie de date deţinute de sectorul public în scopul reutilizării lor ca informaţii-sursă pentru inteligenţa artificială, blockchain şi alte tehnologii digitale avansate. Noua directivă extinde anvergura regulilor în materie de reutilizare a informaţiilor din sectorul public dincolo de instituţiile publice, astfel încât să poată fi incluse societăţi şi din sectoarele de transport şi utilităţi.

De asemenea, se introduce conceptul de seturi de date de mare valoare, care vor fi puse la dispoziţie în mod gratuit printr-o interfaţă informatică. Textul documentului defineşte şase mari categorii de seturi de date de mare valoare: geospaţiale, observaţie terestră şi mediu, meteo, statistici, companii şi acţionariatul companiilor şi mobilitate. Lista va fi completată printr-o legislaţie secundară.

Regulile vor acoperi datele de cercetare finanţate public, ce sunt deja disponibile în bazele de date publice. De asemenea, va încuraja diseminarea de date dinamice, cum ar fi cele referitoare la meteo şi transport, în timp real.

În general, datele din sectorul public vor fi disponibile fie în mod gratuit sau la un cost foarte scăzut, cu speze limitate la anumite situaţii.

În plus, reforma promovează utilizarea datelor în formate deschise, ce vor putea fi utilizate pentru orice scop, atât liber, cât şi partajat.

Între Preşedinţia Română a Consiliului UE şi Parlamentul European a fost atins un acord provizoriu pe 22 ianuarie 2019, Parlamentul European votând textul pe 4 aprilie 2019. Actul juridic urmează a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE şi va intra în vigoare la 20 zile după publicare. Statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a transpune prevederile directivei în legislaţia naţională.