16 august 2019

Consiliul de Securitate ONU, întrunire, vineri, pentru a discuta despre situaţia din Kaşmir

Marinela Sarbu

Consiliul de Securitate ONU urmează să se întâlnească vineri cu uşile închise, la cererea Chinei şi a Pakistanului, pentru a discuta decizia Indiei de a revoca statutul special al regiunilor Jammu şi Kaşmir, au declarat mai mulţi diplomaţi, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Regiunea din Himalaya a fost mult timp un punct fierbinte în legăturile dintre India şi Pakistan. Orice acţiune a Consiliului de 15 membri este puţin probabilă, întrucât Statele Unite sprijină în mod tradiţional India, iar China sprijină Pakistanul.

Decizia din 5 august a Indiei blochează dreptul statelor Jammu şi Kaşmir de a-şi elabora propriile legi şi a permite cetăţenilor străini să cumpere proprietăţi acolo. Liniile telefonice, internetul şi reţelele de televiziune au fost blocate şi există restricţii de circulaţie şi pentru adunările publice.

„Pakistanul nu va provoca un conflict. Dar India nu ar trebui să înţeleagă reţinerea noastră drept slăbiciune”, a scris ministrul pakistanez de externe Shah Mahmood Qureshi într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate marţi. „Dacă India alege să recurgă din nou la utilizarea forţei, Pakistanul va fi obligat să răspundă, în autoapărare, cu toate capacităţile sale”, a adăugat acesta.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Indiei şi Pakistanului să se abţină de la orice măsuri care ar putea afecta statutul special al statelor Jammu şi Kaşmir. Guterres a mai spus că este îngrijorat de rapoartele privind restricţiile în partea indiană a Kaşmirului.