25 iunie 2019

Consiliul de Securitate ONU cere "reţinere maximă" din partea SUA şi Iran

Teodora Marinescu

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a făcut apel la "reţinere maximă" şi la adoptarea unor acţiuni de a reduce şi a pune capăt tensiunilor între Statele Unite şi Iran, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Sursă foto: Mediafax

Consiliul a condamnat, de asemenea, atacurile care au vizat două petroliere din Strâmtoarea Ormuz, numindu-le "o ameninţare serioasă la adresa navigaţiei".

Membrii consiliului de Securitate ONU au cerut ca diferenţele să fie rezolvate prin dialog, însă ambasadorul iranian la Naţiunile Unite a afirmat că atmosfera nu este potrivită pentru un dialog între SUA şi Iran.

"Cum poţi iniţia un dialog cu cineva care vrea să impună mai multe sancţiuni Iranului", a declarat diplomatul iranian.

Donald Trump a anunţat luni că a impus noi sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva liderului suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei.

Tensiunile dintre cele două state au crescut puternic în ultima perioadă, în special după ce Gardienii Revoluţiei din Iran au doborât o dronă militară americană despre care au anunţat că ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian. Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine, însă, că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz. Iranul este acuzat şi de atacarea unor petroliere, în Golful Oman şi în Strâmtoarea Hormuz.