06 noiembrie 2018

Consiliul de Securitate ONU ar putea ridica sancţiunile impuse Eritreei

Bianca Pavaluca

Consiliul de Securitate ONU a transmis luni că ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Eritreei săptămâna viitoare, lucru contestat de mai multe state membre, care doresc menţinerea unei presiuni diplomatice, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Menţinerea presiunii diplomatice are ca scop asigurarea finalizării conflictului cu Djibouti. Decizia Consiliului de Securitate ONU vine în contextul în care relaţiile diplomatice dintre Eritreea şi Etiopia s-au îmbunătăţit în ultima perioadă.

Marea Britanie a propus ridicarea sancţiunilor şi a embargoului pe armament şi a transmis că susţine încetarea conflictului dintre Eritreea şi Djibouti şi normalizarea relaţiilor.

Mai mulţi diplomaţi au transmis că Franţa şi alţi membri ai Consiliului doresc menţinerea presiunii diplomatice asupra ţării.

Propunerea de ridicare a sancţiunilor are nevoie de nouă voturi pentru a fi aprobată. De asemenea, este necesar ca Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa să nu îşi exercite dreptul de veto.

Ambasadorul Chinei la ONU, Ma Zhaoxu, a transmis că Administraţia de la Beijing este în consultări în ceea ce priveşte Eritreea.

Conflictul dintre Etiopia şi Eritreea a fost încheiat în luna iulie. Cele două ţări au decis redeschiderea ambasadelor, a porturilor şi reluarea zborurilor după zeci de ani de dispută.