18 iulie 2019

Consiliul Consultativ al Militarilor în Rezervă şi în Retragere (CCMRR), iniţiative privind modificări ale procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat

Andreea Soare

Cea de-a patra şedinţă a Consiliului Consultativ al Militarilor în Rezervă şi în Retragere (CCMRR) a avut loc miercuri, la sediul MapN, unde a fost stabilită crearea unui Grup de lucru care să vină cu propuneri concrete de înlăturare a discrepanţelor dintre categoriile de pensionari militari, anunţă un comunicat al CCMRR.

Sursă foto: Mediafax

„La şedinţă am avut onoarea de a participa şi ministrul Apărării Naţionale, dl. Gabriel Beniamin Leş, care a precizat că aşteaptă propuneri concrete de la membrii CCMRR pentru înlăturarea, în regim de urgenţă, a discrepanţelor dintre categoriile de pensionari militari. Acesta şi-a asumat că va propune anumite modificări legislative şi că nu aşteaptă un document care ar putea rezolva toate aspectele negative cu privire la legea pensiilor militare de stat. A mai promis ca va ridica problema şi va încerca să clarifice în mass-media greşeala repetată cu privire la includerea pensiilor militare de stat în categoria pensiilor speciale. În acest context, va avea o discuţie şi cu ministrul finanţelor publice, dl. Eugen Teodorovici, pe linia indexării pensiilor peste 10.000 lei”, precizează reprezentanţii CCMRR.

„Au fost, totodată, discutate: situaţia de neconcordanţă dintre modul în care MApN şi SRI, pe de o parte şi MAI pe de altă parte au indexat pensiile militare de stat cu 1,3, respectiv 5%, începând cu 01.01.2019; propunerile de modificare a Ordinului comun M.31/M.25/2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat, îndeosebi în ceea ce priveşte pensia suplimentară şi actualizare / refacerea elementelor de calcul al pensiilor militare; actualizarea cadrului legislativ pentru cadrele militare care lucrează/au lucrat în industria de apărare”, se adaugă în comunicat.

De asemenea, reprezentantul DGFC a declarant că se lucrează la un proiect de lege a salarizării militarilor, cea existentă nefiind echitabilă. Şedinţa a fost condusă de coordonatorul CCMRR, consilierul ministrului apărării naţionale, dl. gl.lt. (r) dr. Marian TASE. AORR a fost reprezentată de col. (r) Constantin MONAC şi col. (r) dr. CrăisorConstantin IONIŢĂ.