09 iulie 2019

Consilierul preşedintelui Emmanuel Macron va merge marţi şi miercuri într-o vizită diplomatică în Iran

Marinela Sarbu

Un consilier al preşedintelui Emmanuel Macron va efectua marţi şi miercuri o vizită diplomatică în Iran pe fondul escaladării tensiunilor dintre Teheran şi Statele Unite, a declarat un oficial francez, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Iranul a ameninţat luni că va reporni centrifugele şi va intensifica îmbogăţirea uraniului la puritatea de 20 de procente, aceasta fiind o posibilă schimbare majoră faţă de prevederile Acordului nuclear din 2015 pe care Washingtonul l-a abandonat anul trecut.

Oficialul francez a spus că atât Iranul, cât şi Statele Unite au avut un interes să crească presiunea în această etapă, dar ambele părţi vor dori să înceapă discuţiile în cele din urmă.

"Lucrul important într-o situaţie de criză, cum ar fi aceasta, este găsirea punctelor de mijloc care ne duc de la tensiune extremă la negociere, ceea ce încercăm să facem", a declarat oficialul.

Iranul a purificat uraniu dincolo de limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), confirmând un anunţ al Administraţiei de la Teheran.

Uniunea Europeană a cerut, luni, Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015.

Administraţia de la Teheran a anunţat luni că a ajuns la o concentraţie de cel puţin 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.