21 februarie 2019

Consilierii lui Donald Trump nu sunt convinşi că liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, vrea denuclearizare

Mihai Draghici

Principalii membri ai delegaţiei care îl va însoţi pe preşedintele SUA, Donald Trump, la întrevederea din Vietnam cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, nu sunt siguri că regimul de la Phenian a luat decizia denuclearizării, informează site-ul de ştiri Axios.com.

Oficiali de rang înalt de la Washington au declarat că, deşi Donald Trump şi Kim Jong-Un au pledat la reuniunea din iunie 2018 pentru denuclearizare, cele două părţi nu au un concept clar despre ce înseamnă acest lucru şi este neclar ce vrea liderul de la Phenian.

"Nu ştiu dacă regimul din Coreea de Nord a luat decizia denuclearizării", a declarat un membru al delegaţiei, sub protecţia anonimatului, precizând că reuniunea reprezintă totuşi o oportunitate pentru ajungerea la un acord.

Întrebat dacă Donald Trump va oferi un tratat de pace pentru încheierea formală a Războiului Intercoreean sau este dispus să retragă trupele americane din Coreea de Sud în schimbul unui acord cu liderul Coreei de Nord, un alt oficial american a afirmat că "aceste subiecte nu fac obiectul discuţiilor de acum". Războiul Intercoreean din perioada 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace.

Kim Jong-Un şi Donald Trump se vor întâlni în capitala Vietnamului, Hanoi, pe 27-28 februarie, pentru un nou summit, organizat la opt luni după cel din Singapore, care a fost prima întrevedere a unui preşedinte american în funcţie cu un lider al Coreei de Nord. Cei doi lideri vor continua negocierile pe tema denuclearizării Peninsulei Coreea.