20 februarie 2019

Congresul SUA, îngrijorat de intenţia Administraţiei Trump de a oferi tehnologie nucleară Arabiei Saudite

Mircea Olteanu

Administraţia Trump intenţionează să transmită Arabiei Saudite cunoştinţe tehnologice privind energia atomică, se arată într-un raport al unei comisii din Camera Reprezentanţilor, existând temeri că această acţiune ar putea intensifica eforturile de înarmare nucelară în Orientul Mijlociu.

Sursă foto: Mediafax

Camera Reprezentanţilor de la Washington, controlată de democraţi, a iniţiat o anchetă în legătură cu planurile Casei Albe de a construi reactoare nucleare în Arabia Saudită, informează BBC News online.

Raportul Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanţilor notează că o anchetă în acest sens are "o importanţă critică, deoarece eforturile Administraţiei de a transfera tehnologia nucleară americană sensibilă în Arabia Saudită par să fie în curs de desfăşurare".

Pe 12 februarie, Preşedintele Donald Trump s-a întâlnit reprezentaţi ai unor companii de energie nucleară pentru a discuta despre posibilitatea construirii de centrale atomice în ţările din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită.

Arabia Saudită a semnalat că doreşte să apeleze la energie nucleară pentru a-şi diversifica sursele de energie şi pentru a-şi acoperi necesităţile energetice tot mai mari.

Există însă temeri că oferirea de tehnologie nucleară Arabiei Saudite ar antagoniza şi mai mult Iranul şi ar putea provoca o cursă periculoasă a înarmării nucleare în această regiune volatilă.