02 ianuarie 2021

Congresul american a anulat veto-ul preşedintelui Trump asupra bugetului apărării pentru 2021. Conform documentului, baza de la Câmpia Turzii va fi modernizată cu 130,5 milioane dolari

Florin Jipa

Pentru prima dată, preşedintele Donald Trump a suferit o înfrângere în Congres, după ce şi Senatul, unde republicanii deţin majoritatea, a adoptat, vineri, cu peste două treimi, bugetul apărării (National Defence Authorisation Act - Actul de Autorizare a Apărării Naţionale) de aproximativ 740 milioane de dolari.

Sursă foto: Baza 71 Aeriană

Baza aeriană de la Câmpia Turzii va fi transformată într-un hub al operaţiilor Forţelor Aeriene SUA în sud-estul Europei, unde Pentagonul ar vrea să adauge rotaţii ale aeronavelor de luptă, ca partea a misiunii de descurajare a agresiunii ruse, se arată în justificarea cererii de finanţare.

Astfel, se specifică faptul că „Baza Aeriană de la Câmpia Turzii este una dintre sursele primare ale Comandamentului European al Statelor Unite şi a abilităţii componentelor de asistenţă pentru a răspunde unui mediu de securitate în continuă schimbare”.

Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii va primi investiţii americane pentru construirea unui depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems - Facilities, Equipment and Vehicles), pentru depozitarea materialelor, care necesită 68 de milioane de dolari.

Armata americană va investi şi într-o facilitate de depozitare şi aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari, o platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari şi o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase, în valoare de 11 milioane de dolari.

Este cea mai mare investiţie americană în Europa pentru anul fiscal 2021, alţi bani fiind alocaţi pentru baza navală Rota din Spania - 59 milioane de dolari, baza aeriană Ramstein - 36 milioane de dolari şi baza aeriană Spangdahlem - 25 de milioane de dolari, ambele din Germania.

Şi România investeşte miliarde de euro în Bazele Aeriene de la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu.

În anul 2018, guvernul român a aprobat o investiţie de aproximativ 1,7 miliarde de lei, eşalonaţi pe cinci ani, pentru extinderea cu 370 de hectare şi modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii, în timp ce pentru Mihail Kogălniceanu au fost aprobaţi peste două miliarde de euro pentru extindere şi modernizare, eşalonaţi pe 20 de ani.