04 mai 2023

Confruntarea China-Filipine

Monitorul Apărării şi Securităţii

AUTOR: GEORGE FRIEDMAN

Sursă foto: Mediafax

Garda de Coastă din Filipine a anunţat, săptămâna trecută, că două dintre navele sale au fost implicate într-o confruntare cu marina chineză, în Marea Chinei de Sud. Potrivit Filipinelor, navele chinezeşti au fost implicate în manevre periculoase. Incidentul a avut loc în apropiere de Insulele Spratly, care au reprezentat un punct de tensiune timp de mai mulţi ani.

Acest episod are o importanţă militară mică, având în vedere că Filipine şi China s-au duelat timp de ani buni. Ce este, însă, semnificativ, este momentul. În ianuarie, chinezii au afişat o deschidere diplomatică importantă faţă de Filipine. Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a acceptat invitaţia de a-l întâlni pe preşedintele chinez Xi Jinping, în China. Întâlnirea, care pare să fi mers bine, a reprezentat o posibilă ameninţare la adresa SUA, care a fost puterea dominantă în regiune şi a fost o influenţă considerabilă în Filipine. (De asemenea, Marcos s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden, în Washington, luni.)

Filipine s-a trezit atrasă într-o tensiune între China şi SUA. Un imperativ fundamental al Beijingului a fost accesul nelimitat la Pacific. China este o putere de export mare, iar poziţia sa faţă de Taiwan şi Filipine au făcut Beijingul vulnerabil la o posibilă blocadă de către SUA. China s-a concentrat pe flancul de nord al problemei, încercând să convingă sau să forţeze Taiwanul să îndepărteze Marina SUA sau alte bunuri americane pentru a-şi asigura accesul la Pacific. O altă posibilă rută a fost între insulele Filipinelor, care sunt destule pentru a face dificilă blocada SUA. Nu în ultimul rând, există un gol între Taiwan şi Filipine care ar putea fi folosit.

Chinezii au încercat să intimideze Taiwanul pe mare şi în aer, sperând că ameninţarea războiului ar putea face Taiwanul să schimbe alianţele sau ar face SUA să se retragă. Aceasta a fost o zonă foarte tensionată, însă nici Taiwan, nici America nu au dat un pas înapoi.

Acest lucru a lăsat China cu opţiunea fie de a se confrunta cu un risc al unui război naval cu SUA din cauza Taiwanului, fie de a-şi muta atenţia către sud, spre Filipine. De aici şi întâlnirea dintre Marcos şi Xi. Evident, Xi a a vrut să ducă mai departe prietenia, însă Filipine a făcut un pas în spate. Este neclar dacă s-a întâmplat asta pentru că Marcos a văzut mai multe beneficii economice şi de securitate în alianţa cu SUA sau din cauza presiunii semnificative din partea SUA. Trebuie menţionat că SUA au primit mai mult acces la bazele militare filipineze, după vizita secretarului american al apărării în Manila, în februarie.

Astfel, stratagema lui Xi cu Filipine a eşuat sau, mai debragă, a a avut efectul nedorit, creând pentru Beijing un alt blocaj major între Marea Chinei de Sud şi Pacific. Zidul american încă mai are goluri, desigur, însă cea mai mare cărămidă, dintre Taiwan şi nordul Filipinelor, nu va cădea. (Trebuie menţionat şi că Filipine şi China au anunţat luni că vor discuta despre drepturile de pescuit – care ar putea indica un fel de reconciliere, deşi este departe de o soluţie la probleme reale.)

Nu este, astfel, surprinzător că presiunea asupra Taiwanului a continuat şi chiar s-a intensificat. De asemenea, nu este surprinzător că China a fost agresivă în Spratly şi că provoacă marina şi garda de coastă a Filipinelor. În locul unei deschideri, se confruntă mai degrabă cu o închidere spre interesele sale fundamentale: accesul nelimitat la Pacific. China vrea şi să forţeze Filipine să îşi schimbe relaţiile cu SUA prin creşterea posibilităţii unui conflict, o strategie pe care a folosit-o cu Taiwanul mulţi ani. Însă nu a mers niciodată mai departe de atât. Ar fi dificil să invadeze Taiwanul, iar China nu poate risca o înfrângere, care ar submina poziţia sa internaţională şi chiar şi pe cea internă. Realitatea filipineză face să fie chiar şi mai greu pentru China să ia în considerare războiul acolo, în special din cauza forţelor americane găzduite de acea ţară. Însă, având în vedere că dislocarea forţelor necesită timp, dacă China vrea să se implice în acţiuni agresive, acum este momentul. Însă, similar situaţie cu Taiwanul, postura şi lansarea unui război sunt două lucruri diferite, iar în acest moment, este puţin probabil pentru China să poată să facă acest lucru rapid. Până acum, tot ceea ce a putut să facă a fost să trimită nave să hărţuiască marina filipineză şi, poate, să  obţină nişte concesii.