19 august 2018

Conflictele din Ucraina,Siria,gazoductul Nord Stream 2,principalele teme ale discuţiei Putin-Merkel

Mircea Olteanu

Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit, sâmbătă seara, în apropiere de Berlin, cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru discuţii pe teme precum conflictul din Ucraina, situaţia refugiaţilor sirieni şi proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Întrevederea bilaterală, care s-a desfăşurat la Schloss Meseberg, un palat în stil baroc aflat la aproximativ 65 de kilometri nord de capitala germană, a fost prima reuniune între liderii de la Berlin şi Moscova care are loc în Germania după anexarea de către Rusia a regiunii Crimeea, în urmă cu patru ani.

Cei doi lideri au făcut declaraţii înainte de întrevedere, fără însă să accepte întrebări de la jurnalişti. În cadrul conferinţei comune de presă cu Putin, Merkel a declarat că plănuieşte să discute cu liderul rus despre relaţiile bilaterale care rămân tensionate după ce Moscova a anexat regiunea Crimeea.

Cei doi lideri s-au declarat îngrijoraţi de situaţia de Siria şi mai ales de drama refugiaţilor din această ţară devastată de război.

Putin a afirmat că trebuie făcut tot ce este posibil pentru a permite revenirea refugiaţilor în Siria, în timp ce Merkel a subliniat că este important să se evite o criză umanitară în regiunea Idlib, un bastion al insurgenţilor.

În ceea ce priveşte proiectul gazoductului submarin care ar permite transportul gazelor naturale direct din Rusia către Germania, liderul de la Kremlin a declarat că "Nord Stream 2 este exclusiv un proiect economic şi nu elimină posibilitatea continuării tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei".

"Aş vrea să subliniez că principalul lucru este că tranzitul ucrainean, care este tradiţional pentru noi, ar trebui să corespundă cerinţelor economice şi să fie economic din toate punctele de vedere", a adăugat liderul rus.

"Din punctul meu de vedere, când Nord Stream 2 va exista, Ucraina trebui ca de asemenea să aibă un rol în tranzitul gazului (rusesc) spre Europa", a afirmat Merkel, care s-a declarat încântată că Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană discută această chestiune.

Ucraina şi unele ţări din estul Uniunii Europene, cât şi Statele Unite, se opun construirii gazoductului submarin Nord Stream 2, susţinând că proiectul va submina eforturile de contracarare a agresivităţii Rusiei şi va amplifica dependenţa Europei de hidrocarburile ruseşti.

Gazoductul submarin Nord Stream 2 va permite transportul direct de gaze naturale din Rusia spre Germania, evitând teritoriul unor ţări ca Ucraina sau Polonia.

Înainte de întrevederea cu Merkel, liderul rus a participat la nunta ministrului austriac de Externe, Karin Kneissl, cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger, ocazie cu care a dansat cu mireasa.