Conferinţa pe tema Dezarmării, marcată de rivalităţi. Turcia şi Iranul au blocat participarea inamicilor la conferinţă
Andreea SoareIranul a blocat, marţi, participarea Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe Unite ca observatori la Conferinţa pe tema Dezarmării, făcând trimitere la istoricul militar al EAU, în timp ce Turcia a blocat participarea Ciprului, relatează Reuters.
Potrivit trimisului Iranului la Conferinţă, Arabia Saudită a folosit acest forum ca o platformă pentru desfăşurarea unei „campanii de dezinformare şi distracţie”, numind Riadul „cel mai mare agresor militar din regiune”.
Acţiunile Turciei împotriva Ciprului vin pe fondul disputelor privind statului turco-cipriot din nordul insulei.
Secretarul General al Biroului ONU din Geneva, Tatiana Valovaya, a declarat că este „dezamăgită” de modul în care s-a deschis conferinţa: „Ca un principiu general, excluderea subminează conceptul fundamental de multilateralism”, a declarat Valovaya.
De asemenea, ambasadorul britanic Aidan Liddle a declarat că acest comportament ar putea reprezenta „începutul sfârşitului multilateralismului”, cerând Turciei şi Iranului să-şi revizuiască deciziile.
Conferinţa pe tema Dezarmării a fost creată în 1979 ca un forum de negociere multilaterală privind dezarmarea, după ce a fost agreată o înţelegere între statele membre, în timpul primei sesiuni a Adunării Generale a ONU dedicată dezarmării (1978). Conferinţa pe tema Dezarmării are o relaţie strânsă cu ONU. Conferinţa adoptă propriile proceduri şi are o agendă proprie, luând, însă, în considerare recomandările făcute de Adunarea Generală a ONU şi propunerile membrilor adunării.