03 octombrie 2019

Conferinţă MAS | Thomas Young: Procedurile de consolidare a capabilităţilor militare trebuie regândite

Mihai Draghici

Procedurile de consolidare a capacităţilor militare trebuie regândite, punându-se accent pe descentralizarea decizională şi pe necesităţile de ordin practic, a afirmat, la Conferinţa Monitorului Apărării şi Securităţii, dr. Thomas-Durell Young.

Sursă foto: Mediafax

"Eu aş regândi apărarea României dintr-o perspectivă de afaceri", a declarat dr. Thomas-Durell Young, notând că există o "moştenire" conceptuală a comunismului, spre exemplu premisa că nu sunt fonduri suficiente pentru achziţii în materie de apărare.

"Întrebarea este cum sunt cheltuite fondurile, iar răspunsul este o incoerenţă politică", a explicat specialistul, argumentând că "în perioada actuală, trebuie regândit modul în care este folosit personalul, trebuie refolosit, ceea ce nu costă nimic".

"Oamenii trebuie consideraţi cea mai importantă resursă, ca în afaceri", a adăugat dr. Young.

"Iar comandanţii militari trebuie să genereze capabilităţi şi performanţă, precum şi capacitate de reacţie. Aş spune ca trebuie să regândiţi modul în care cheltuite fondurile la nivel practic. Dacă aş fi ministru al Apărării, eu m-aş intreba pe ce dau banii dacă nu produc rezultatul, adică letalitatea inamicului. Ca priorităţi politice, aş nota stoparea subfinanţării, iar, în materie de logistică, necesităţile trebuie stabilite de comandanţi; de fapt, sistemul de apărare determină ce poate fi achiziţionat, dar totul începe de la comandanţi", a subliniat dr. Thomas-Durell Young, observând că "în Europa de Est, nu a făcut nimeni capabilităţile de apărare adecvate disponibilităţilor bugetare".