03 octombrie 2019

Conferinţă MAS | Silviu Rogobete: Avem nevoie de securitate internă, dar să nu uităm că suntem parte a unei structuri largi

Andreea Soare

Profesorul Silviu Rogobete a declarat, joi, în cadrul Conferinţei Monitorului Apărării şi Securităţii, că, deşi avem nevoie de o securitate internă, nu trebuie să uităm suntem parte a unei structuri mai largi.

Sursă foto: Mediafax

”Acum, ca stat, nu mai suntem un stat unic, cumva izolat, suntem o familie, parte a unei poziţionări mai largi, geostrategică, politică, juridică şi militară”, a declarat profesorul de Filosofie Silviu Rogobete, fost consul al României în Africa de Sud, în cadrul Conferinţei Monitorului Apărării şi Securităţii. Totodată, acesta a adăugat: „Securitatea internă este o componentă naţională total semnificativă, însă nu trebuie să uităm că suntem parte a unei structuri mai largi care, aşa cum s-a spus şi până acum, este garantul cel mai important al construcţiei apărării, în sensul hardcore, instituţional, aşadar, într-un fel, spatele ne este acoperit”.

”Este foarte important şi reconfortant să ştim că totul este realizat aşa cum trebuie în sensul securităţii naţionale şi, de aceea, avem nevoie clarificări de termen lung, avem nevoie foarte mare de aducere la zi a acestor problematici”, a adăugat profesorul Silviu Rogobete.

De asemenea, acesta a subliniat importanţa deschiderii securităţii naţionale către mediul academic: ”Cultura de securitate nu se mai poate limita la instituţiile naţionale de apărare. Este foarte importantă capacitatea statului de a recolta inteligenţa din ţară, de a recolta cunoaşterea din toate domeniile. Venind din mediul academic, suntem dispuşi, interesaţi, să contribuim la această problematică a dezvoltării conceptului de securitate”.

Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) a organizat joi, la Hotelul Marriott din Bucureşti, Conferinţa pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare", un forum pentru dezbateri cu invitaţi de marcă din România şi din străinătate.