16 aprilie 2019

Conferinţa MAS | Jeffrey Bonvicin: Ţările NATO trebuie să intensifice contracararea riscurilor cibernetice

Mihai Draghici

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să ia măsuri suplimentare pentru contracararea riscurilor cibernetice, a afirmat, la Conferinţa MAS, Jeffrey Bonvicin, consilier la Pacific Northwest National Laboratory, notând că România trebuie să valorifice abilităţile specialiştilor în tehnologie informaţională.

Sursă foto: Mediafax

"Atunci când un adversar lansează acţiuni cibernetice", de genul perturbării reţelelor de electricitate sau de alimentare cu apă, "trebuie oprit", a declarat Jeffrey Bonvicin, în cadrul dezbaterii "Tehnologii emergente care modelează noul sistem global aflat în ascensiune", organizată în cadrul Conferinţei Monitorului Apărării şi Securităţii.

Printre vulnerabilităţile la care a făcut referire specialistul american se numără eforturile companiei chineze Huawei de a construi reţele 5G în Uniunea Europeană.

"Circulaţia datelor reprezintă viaţa sistemelor de securitate a informaţiilor", a subliniat Jeffrey Bonvicin, notând că în România educaţia în domeniul tehnologiei informaţionale este dezvoltată.

"NATO trebuie să valorifice abilităţile României în domeniul tehnologiei informaţionale", a argumentat Jeffrey Bonvicin, pledând pentru intensificarea cooperării în domeniul securităţii cibernetice în Europa.

Jeffrey Bonvicin este consilier principal al Laboratorului Naţional Nord-Vest Pacific. A început să lucreze la Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) în octombrie 2017, după ce a încheiat o carieră de 32 de ani în cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) ca ofiţer senior de informaţii (senior intelligence officer). La CIA, s-a concentrat pe chestiuni cibernetice, de securitate, de informaţii financiare, contracararea terorismului, contraproliferare şi contrainformaţii.